Terrorfenyegetés miatt halasztanak el egy iszlámellenes tüntetést Drezdában

külföld
2015 január 18., 13:14
comments 334

A Patrióta Európaiak a Nyugat Iszlamizációja Ellen (PEGIDA) nevű iszlámellenes német csoport hétfőre Drezdában hívott össze tüntetést. Az országszerte már több iszlámellenes menetet is megtartó csoport most azonban végül lefújta a demonstrációját, mert a PEDIGA egyik vezetője konkrét fenyegetéseket kapott.

A drezdai rendőrség hétfőre az egész városban megtiltotta a tömegrendezvények szervezését.

A német szövetségi bűnüldözési hivatal olyan üzeneteket szerzett meg, melyek a PEGIDA támogatói közötti elvegyülésre, majd a csoport vezetői elleni merényletre buzdítottak, és olyan arab nyelvű tweetek miatt is nyomoz a rendőrség, amik a PEGIDA-t és szimpatizánsait az iszlám ellenségének nevezték.

A PEGIDA hetente menetel a német nagyvárosokban, a legutóbbi, sorrendben 12. drezdai menetre már 25 ezren mentek ki, ezzel a Charlie Hebdo elleni merénylet utáni demonstráció volt eddig a PEGIDA történetének legnépesebb demonstrációja.

A drezdai rendőrség jelenleg egy 20 éves eritreai menedékkérő halálra késelésének ügyében is nagy erőkkel nyomoz, attól is tartanak, hogy a PEGIDA újabb menetei felhergelik a muszlim szélsőségeseket, és bátorságot adnak a PEGIDA-t támogató szélsőségeseknek. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.