A leggazdagabb 1 százaléké lesz a világ fele jövőre

gazdaság
2015 január 19., 07:31
comments 180

Míg 2009-ben még a világ vagyonának 44 százaléka, tavaly már a 48 százaléka volt a leggazdagabb 1 százalék tulajdonában. Ha ez a folyamat folytatódik, 2016-ra az 1 százaléké lesz a Föld több mint fele

– közölte a brit Oxfam, a világ 94 országában dolgozó, 17 szervezetet tömörítő brit Oxfam, ami a szegénység és az igazságtalan egyenlőtlenségre (bármi is legyen az) próbál megoldást találni. Az elemzés nem sokkal azelőtt jött ki, hogy a világ leghatalmasabb hatalmai találkoznának a hatalmas Svájc Davos nevű városában, a 45. Világgazdasági Fórumon.

Most a világ vagyonának maradék 52 százalékából, ami nem a szupergazdagoké, 46 százalékpont is a többi ember leggazdagabb 20 százalékáé. A vilgá szegényebb része (80 százalék) a maradék 5,5 százaléknyi vagyonon osztozik – az ő vagyonuk egyébként atlagosan 3330 euró.

A leggazdagabb 1 százalékban viszont egy felnőttnek átlagosan 2,3 millió eurója van.

A Credit Suisse egyébként így osztotta meg a gazdagokat:

  • A felső 50 százalékba tartozáshoz elég, ha a teljes vagyonunk (autóval, házzal, mindennek együtt) eléri a 3650 dollárt (876 ezer forintot).
  • A leggazdagabb 10 százalék kapuja már 77 ezer dollár (kb. 18,5 millió forint).
  • A legfelső 1 százalék pedig 798 ezer dollárnál (191,5 millió forint) kezdődik.

Ráadásul az 1 százalékon belül is van egy leggazdagabb 10 százalék, és 1 százalék is, erről itt írtunk.

Az ilyen hír mindig jó reklám korunk baloldali popközgazdászának, Thomas Pikettynek(Business Insider)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.