A leggazdagabb 1 százaléké lesz a világ fele jövőre

gazdaság
2015 január 19., 07:31
comments 180

Míg 2009-ben még a világ vagyonának 44 százaléka, tavaly már a 48 százaléka volt a leggazdagabb 1 százalék tulajdonában. Ha ez a folyamat folytatódik, 2016-ra az 1 százaléké lesz a Föld több mint fele

– közölte a brit Oxfam, a világ 94 országában dolgozó, 17 szervezetet tömörítő brit Oxfam, ami a szegénység és az igazságtalan egyenlőtlenségre (bármi is legyen az) próbál megoldást találni. Az elemzés nem sokkal azelőtt jött ki, hogy a világ leghatalmasabb hatalmai találkoznának a hatalmas Svájc Davos nevű városában, a 45. Világgazdasági Fórumon.

Most a világ vagyonának maradék 52 százalékából, ami nem a szupergazdagoké, 46 százalékpont is a többi ember leggazdagabb 20 százalékáé. A vilgá szegényebb része (80 százalék) a maradék 5,5 százaléknyi vagyonon osztozik – az ő vagyonuk egyébként atlagosan 3330 euró.

A leggazdagabb 1 százalékban viszont egy felnőttnek átlagosan 2,3 millió eurója van.

A Credit Suisse egyébként így osztotta meg a gazdagokat:

  • A felső 50 százalékba tartozáshoz elég, ha a teljes vagyonunk (autóval, házzal, mindennek együtt) eléri a 3650 dollárt (876 ezer forintot).
  • A leggazdagabb 10 százalék kapuja már 77 ezer dollár (kb. 18,5 millió forint).
  • A legfelső 1 százalék pedig 798 ezer dollárnál (191,5 millió forint) kezdődik.

Ráadásul az 1 százalékon belül is van egy leggazdagabb 10 százalék, és 1 százalék is, erről itt írtunk.

Az ilyen hír mindig jó reklám korunk baloldali popközgazdászának, Thomas Pikettynek(Business Insider)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt