A horvát bankok nem akarnak árfolyamot rögzíteni

gazdaság
2015 január 21., 12:24
comments 10

Elutasították a horvát bankok Zoran Milanovic miniszterelnök indítványát, ami a devizahitelesek megsegítése érdekében 12 hónapra rögzítette volna a horvát kuna árfolyamát a svájci frankhoz képest a törlesztésben. Erre a lépésre a miniszterelnök szerint azért lenne szükség, mert a svájci jegybank a múlt héten hirtelen bejelentett döntéssel elengedte a frank árfolyamát, a deviza így nagyot erősödött. Ez pedig Európa-szerte (így Horvátországban is) nehéz helyzetbe hozta a svájci frankban eladósodott háztartásokat. Milanovic javaslata ezért a svájci jegybank döntése előtti árfolyamon váltaná svájci frankra a kunát.

Ez azonban a horvát bankoknak nem tetszik.

A bankok ugyanis már pénteken megállapodtak a horvát pénzügyminiszterrel arról, hogy három hónapig tartó árfolyam-rögzítésről. A horvát bankszövetség kérte a horvát jogalkotóktól, hogy utasítsák el a miniszterelnök javaslatát, mert az szerintük igazságtalanul növelné a többi bankhiteles terheit. Ez lényegében azt jelenti, hogy a bankok figyelmeztették a kormányt: a három hónapos árfolyamrögzítés veszteségeit még lenyelik, de ha 12 hónapra kellene fixálniuk az árfolyamot, akkor megnövekedett terheiket kénytelenek lennének a nem svájcifrank-hiteles ügyfeleiken leverni. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.