Magyarország is bepanaszolta azt a német törvényt, ami szerint a német minimálbért kellene fizetni egy csomó magyar kamionosnak

POLITIKA
2015 január 23., 09:05
comments 118

Németország nemrég az EU-ban 22. tagállamként bevezette a minimálbért. Ezzel nem is lenne nagy baj, viszont a minimálbérrel együtt olyan jogszabályokat is elfogadtak, melyek más EU-tagállamok munkaadóinak érdekeit sértik. Egy új német szabály szerint ugyanis a német minimálbért kell kapnia minden olyan fuvarozócég alkalmazottjának, amelyik Németországban is tevékenykedik.

Tehát ha egy magyar kamionos Magyarországról Németországba visz és/vagy Németországból Magyarországra hoz árut, német minimálbért kellene neki fizetni. Ha egy magyar kamionos egyik német városból elvisz valamit egy másik német városba, akkor is német minimálbért kell kapnia. De ami a legérthetetlenebb, ha egy magyar kamionos Magyarországról Hollandiába visz valamit, de átutazik Németországon, akkor is német minimálbért kell neki adni.

Jean-Claude Juncker EB-elnök szóvivője egy brüsszeli sajtótájékoztatón közvetve elismerte, hogy az Európai Bizottság előzetes párbeszédet kezdeményezett az ügyben a német kormánnyal. A Bruxinfo forrásai szerint a Bizottság három EU-tag, Lengyelország, Csehország és Magyarország, valamint több fuvarozó cég panaszára döntött a német szabályozás vizsgálata mellett. Értelemszerűen ezt a három országot érintené leginkább hátrányosan, ha fuvarozóinak (akikből elég sok van), német minimálbért kellene fizetniük. (Portfolio)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.