Fél kilométer átmérőjű aszteroida suhan el mellettünk kedd hajnalban

Kozmikus léptékben mérve nagyon közel fog elsuhanni a Föld mellett egy viszonylag nagy, fél kilométer átmérőjű aszteroida kedd hajnalban. A mérések szerint a 2004 BL86 1,2 millió kilométerre, vagyis a Hold átlagos távolságánál háromszor messzebb fog elhaladni a Föld mellett.

Vagyis konkrét veszélyt most nem jelent a Napot 1,84 évente megkerülő aszteroida, ami, ha becsapódna, elég komoly pusztítást okozhatna.

A példa kedvéért azzal számoltam, hogy nem Budapesten, hanem Londonban csapódna be. London ez esetben elpusztulna, a helyén pedig tíz kilométer átmérőjű, majdnem hatszáz méter mély lyuk maradna. A becsapódás után 7,4-es erősségű földrengés rázná meg a környéket, a robbanás hangját pedig még Budapesten is hallani lehetne, már amennyiben nem nyomná el a városi forgalom alapzaja.

De fülelnünk most nem kell, néznünk viszont érdemes lehet. Az aszteroida hajnali kettő és napkelte között lesz látható, már ha a felhőzet engedi. Érdemes megnézni, legközelebb 2027-ben haladhat el ilyen közel a Földhöz ekkora aszteroida. (Reuters via WPXNews)