Izraelbe menekült az argentin politikai gyilkosságról elsőként író újságíró

Terrorizmus
2015 január 26., 10:02
comments 61

A múlt vasárnap holtan találták a lakásában Alberto Nisman 51 éves ügyészt, akinek négy órával később az argentin parlamentben kellett volna elmondania azt, hogy Argentína kormánya hogyan játszott össze az iráni vezetéssel, hogy elfedjék egy 1994-es robbantásos merénylet felelőseit, amiben 85 ember halt meg. A holttest mellett egy pisztolyt találtak, és a gyanús haláleset ellenére először öngyilkosságra gyanakodtak. A kémfilmekbe és politikai thrillerekbe illő gyilkosságról itt írtunk hosszabban.

photo_camera A Buenos Aires-i AMIA romjai 1994-ben (Fotó: Ali Burafi / AFP)

Damian Pachter argentin-izraeli újságíró volt az első, aki teljes mértékben megbízható, de meg nem nevezhető forrásból Nisman ügyész váratlan halálát nyilvánosságra hozta a Twitteren. A férfi Izraelbe menekült, és a Háárec izraeli újság mai számában írt „élete legőrültebb 48 órájáról”, és a távozásának körülményeiről. Mint írja, titkos ügynökök kezdték követni, feltörték a Twitter-oldalát, és ott a nevében hamis információkat közöltek. Damian Pachter életveszélyes fenyegetéseket is kapott, és ezért elhagyta Buenos Airest, egy vidéken élő barátjához utazott, majd onnan megszervezve, Tel-Avivba repült.

Az argentin elnöki hivatal eleinte az öngyilkosság elméletét támogatta, de a boncolás ezzel ellentétes, egyértelmű eredménye után „rejtélyes gyilkosságnak” minősítette a történteket, később pedig egy argentin hírszerzői konspirációs elmélettel magyarázta Nisman megölését. A jelenlegi hivatalos álláspont szerint menesztett titkos ügynökök követték el a gyilkosságot, akik előzőleg szándékosan félrevezették az ügyészt, hogy az az elnököt vádolja meg.

photo_camera „Nisman vagyok” táblával álló tüntetők az Alberto Nisman halála miatti tüntetésen, január 19-én (Fotó: Alejandro Pagni / AFP)

Alberto Nisman Cristina Fernández de Kirchner argentin államfőt vádolta azzal, hogy hátráltatta a nyomozást az AMIA Buenos Aires-i zsidó központ ellen 1994-ben elkövetett, 85 emberéletet követelő merénylet ügyében. A Facebookon Cristina Fernández de Kirchner is elismerte, hogy a boncolás szerint Nisman nem öngyilkos lett. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.