Három halottja van a libanoni határnál kitört harcoknak

Két izraeli katona és egy spanyol ENSZ-békefenntartó vesztette életét abban a tűzharcban, ami a Hezbollah miliánsai és izraeli alakulatok között tört ki a libanoni határnál.

A nap folyamán előbb a libanoni síita szervezet lőtt ki páncéltörő rakétát lőtt ki egy járörőző izraeli katonai konvojra. A támadásban két katona meghalt, heten megsebesültek.

Az izraeli hadsereg válaszul lőni kezdte Libanon déli részét, ekkor halt meg a spanyol békefenntartó. 

Sérült izraeli katona (JALAA MAREY / AFP)

Az izraeli tévé kommentátorai szerint az esti és éjszakai órák kritikusak lehetnek, ekkor dőlhet el, hogy határincidensről van-e szó csupán, vagy harmadik libanoni háborúvá szélesedik-e a konfliktus Izrael és az Irán-barát Hezbollah között.

A 2006-os második izraeli-libanoni háború óta a szerdai volt a legvéresebb összecsapás a Hezbollah és Izrael között, de az ENSZ békefenntartó egységei a tévé értesülései szerint azt az üzenetet adták át az izraeli vezetésnek, hogy a Hezbollah nem kívánja tovább növelni a feszültséget.

Az izraeli hadsereg az incidens után mintegy ötven tüzérségi lövedékkel válaszolt, a határ libanoni oldalán életét vesztette egy spanyol békefenntartó katona, a civil lakosság északabbra menekült.

A Hezbollah a támadás fedőnevének a „Qunetra igaz mártírjai” nevet adta, utalva a januárban szíriai területén történt és Izraelnek tulajdonított leszámolásra, amelyben a Hezbollah hat katonai vezetőjét és hat iráni fegyverest, köztük egy tábornokot öltek meg két konvojukra lőtt rakétával.

Izraelben a tévécsatornák délután óta folyamatosan híradókban tudósítanak a fejleményekről, két észak-izraeli városban, Kirját Smónában és Cfáton a város vezetői megtisztították és előkészítették a nyilvános óvóhelyeket. (BBC, MTI)