Fehéroroszország kilép Putyin uniójából, ha a többi tag nem tartja be a megállapodásaikat

A fehérorosz elnök szerint országa fenntartja magának a jogot, hogy kilépjen az év eleje óta működő Eurázsiai Gazdasági Unióból, ha a tagországok nem tartják be a szervezet keretében megkötött megállapodásokat. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz és külföldi újságíróknak tartott minszki sajtótájékoztatóján mondta ezt csütörtökön.

„Vannak olyan események, amelyeknek egyáltalán nem szabad felmerülniük a szerződés aláírása után, ezek az úgynevezett háborúk, mint a tej- és húsháborúk”

- mondta a fehérorosz elnök. Szavai szerint egyre gyakrabban fordulnak elő csetepaték országa és Oroszország között, de vannak orosz-kazah viták is.

Lukasenka szerint az egész világ integrálódik, és a gazdasági uniónak is meg kell őriznie egységét. Mint mondta, áldást jelent tízmilliós országa számára a 170 milliós piac. A tagságnak köszönhetően Fehéroroszország ezer köbméterenként 134 dollárt fizet Oroszországnak a földgázért, míg Ukrajna csaknem 400-at.

A fehérorosz elnök szerint Minszk mindent megtesz a gazdasági integráció elmélyítése, a kivételek és korlátozások nélküli egyenjogú unió létrehozása érdekében. Fogadkozott, hogy országa felülkerekedik pénzügyi problémáin, amelyeket súlyosbít az orosz gazdaság rossz állapota, de leszögezte, hogy sokkterápiáról szó sem lehet. Elutasította a nyugati típusú reformokat, amelyeket szerinte a fehérorosz nép nem élne túl. Úgy fogalmazott, hogy ha javaslatot tenne a leghatékonyabbnak tekintett amerikai modell alkalmazására, az utcákat már másnap ellepnék mindenfajta harcias egyének és a társadalmi rendet belülről bomlasztó ötödik hadoszlop emberei.

„Mindenhonnan jönnének, hogy leckét adjanak nekünk, és Majdant csináljanak”

- mondta Lukasenka, utalva a Moszkva által támogatott ukrán elnököt, Viktor Janukovicsot megbuktató kijevi zavargásokra.

Minszk odaadó szószólója volt a posztszovjet térség integrációs folyamatainak, Oroszországgal és Kazahsztánnal létrehozta a vámuniót, amely 2010. január 1-jén kezdett működni. E három ország tavaly május végén írta alá a megállapodást az Eurázsiai Gazdasági Unió létrehozásáról, amely idén január 1-jén lépett hatályba. A megállapodáshoz időközben, tavaly októberben csatlakozott Örményország, és Kirgizisztán is kifejezte csatlakozási szándékát.

Az unió, amelynek létrehozása Vlagyimir Putyin orosz elnök szívügye volt, megfigyelők szerint Moszkva befolyásának helyreállítását szolgálja az egykori Szovjetunió utódállamai felett. Ukrajnával azonban már nem számolhat, mert az új kijevi vezetés - Moszkva minden nyomásgyakorlása ellenére - az Európai Unióval való társulás mellett döntött. (MTI)

A közelmúlt fehérorosz külpolitikai fordulatáról itt, az Eurázsiai Unióról meg itt lehet részletesebben olvasni.