Komoly fegyverkezésbe kezdene Ukrajna

külföld
2015 január 29., 18:41
comments 263
photo_camera Orosz szeparatista fegyveres őrködik egy kelet-ukrajnai ellenőrzőpontnál.
AFP PHOTO / DOMINIQUE FAGET

Most, hogy a Mariupol elleni rakétacsapás óta már az ukrán politikai vezetés is orosz agressziónak nevezi azt, ami valójában háború, az ország fegyverkezésbe fogna. Az ukrán vezérkar katonai együttműködési osztályának helyettes vezetője, Andrij Ordinovics csütörtöki közlése szerint a védelmi minisztérium több állammal is tárgyalásokat kezdett fegyverszállításokról.

Ordinovics egy országot sem nevezett meg, de a nap folyamán a lengyel védelmi miniszter, Tomasz Siemoniak jelezte, hogy Lengyelország nem látja akadályát Ukrajna felfegyverzésének.

Siemoniak szerint ugyanis egyre kevesebb esély van a háború - ő válságnak nevezte - tárgyalásos rendezésére. Az ukrán elnök, Petro Porosenko viszont még bízik a tárgyalásokban, csütörtökön azt kérte az összekötőcsoporttól, hogy mihamarabb üljenek össze és kezdeményezzenek újabb tárgyalásokat Minszkben.

A rohamosan romló helyzet miatt az EU külügyminiszterei is összeültek, brüsszeli rendkívüli tanácskozásukon újabb szankciókról is dönthetnek - bár most, hogy Görögországban oroszbarát kormány került hatalomra, ez nehézkéssé vált - bár a német külügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier görög kollégájával, Nikosz Kociasszal folytatott személyes megbeszélése után azt mondta, hogy emiatt már kevésbé aggódik. Az azért valószínű, hogy a személyi szankciók alá vont természetes és jogi személyek listáját bővíteni fogják.

UPDATE: Az EU külügyminiszterei megállapodtak a személyi szankciók meghosszabbításában és a szankciókkal sújtott személyek körének bővítésébe. A szankciók szeptemberig biztosan életben maradnak. Azt, hogy kik ellen emelnek most szankciókat, még nem közölték.

(Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.