Gyönyörű háborús szőnyegeken Afganisztán szomorú története

Az 1979-es szovjet invázió után kezdték el az afgán szőnyegszövők a modern haditechnikai eszközöket megjeleníteni a termékeiken. A tankokon, kalasnyikovokon és helikoptereken túl végre megjelentek a drónok is a szőtteseken.

Persze az, hogy a kor hadászati csúcstechnikája megjelenik a szőnyeg- és kárpitművészetben nem újdonság, mint azt a bayeux-i falikárpit is bizonyítja. A 70 méter hosszú bayeux-i falikárpitot valószínűleg 1070 és 1082 között készítették, és részletesen elmeséli Anglia 1066-os, normannok általi elfoglalását. A kárpitot készítők a normannok összes felszerelését és fegyverzetét aprólékos részletességgel dokumentálták.

A 70 méter hosszú, XI. századi bayeux-i falikárpit részlete. II. Harold angol király elesik a hastingsi csatában. (Fotó: wikipédia)

A 2001. szeptember 11-ei terrortámadás és Amerika Talibán- és az Al-Kaida ellenes háborúja után az ikertornyok is megjelentek a szőnyegeken.

Ikertornyok. Kevin Sudeith fotója, a warrug.com engedélyével.
Még ikertornyok. Kevin Sudeith fotója, a warrug.com engedélyével.
Egy gyönyörű türkmén szőnyeg Afganisztánból. Technical-szerű dzsippek, rakétavetők és ejtőernyők. 750 dollárért a miénk lehet. Kevin Sudeith fotója, a warrug.com engedélyével.
A modern afgán szőnyegen a tádzsik Ahmad Masszoud látható ima közben. A portréábrázolásnak komoly hagyománya van a régióban, az 1960-as üzbég szőnyeg Leninnek állít dicső emléket. Kevin Sudeith fotója, a warrug.com engedélyével.
A 2005-ös szőnyegen a NATO helikopterei járőröznek Kabul felett. Kevin Sudeith fotója, a warrug.com engedélyével.
Három gyönyörű türkmén szőnyeg. Az első kettőn kalasnyikovok, tankok és helikopterek láthatóak. Különösen figyelemreméltóak a bal szélső szőnyeg kézigránát-motívumai. A jobb szélső, szintén türkmén szőnyegen Tora Bora barlangjai is megjelennek.
A szovjet és az amerikai inváziók története, szőnyegen elmesélve. Kevin Sudaith fotója, a warrug.com engedélyével.
Már a drónok is a szőnyegművészet részei. Kevin Sudeith fotója, a warrug.com engedélyével.

(via ColorsMagazine, és a remek warrug.com weboldal)