Az Európai Néppárt elítélné a görög koalíció szélsőjobboldali tagját

külföld
2015 február 03., 17:05
comments 33

Manfred Weber, a jobboldali és kereszténydemokrata pártokat, így a Fideszt is tömörítő Európai Néppárt, azaz a legnagyobb frakció vezetője kedden közölte, hogy már a jövő héten szavazásra akarják bocsátani a kérdést, és nyomást gyakorolnak a balközép frakcióra, hogy támogassa a határozatot. Ezt hasonlónak szánják ahhoz, mint amikor 2000-ben elítélték Ausztriát, ahol Jörg Haider Osztrák Szabadságpártját beemelték egy konzervatívok vezette kormányba.

Az akkori határozat idegengyűlölőként és rasszistaként bélyegezte meg Haidert, és felszólította az Európai Unió vezetőit, hogy kövessék szoros figyelemmel az emberi jogi normák betartását Ausztriában.

Alekszisz Ciprasz új görög miniszterelnök a Független Görögök (ANEL) nevű bevándorlásellenes, szélsőjobboldali, több szállal Putyinhoz kötődő párt bevonásával alakított koalíciós kormányt, hogy meglegyen a többsége ahhoz, hogy szembeszállhasson a külföldi hitelezők által előírt megszorító intézkedésekkel. A párt vezetője, Panosz Kammenosz a védelmi miniszteri tárcát kapta.

Kammenosz múlt pénteken komoly határincidenst váltott ki, amikor egy helikopter fedélzetén átrepült egy vitatott hovatartozású, korábban kis híján háború kiváltó okául szolgáló sziget felett a török partoknál. Emiatt a török és a görög légierő is vadászgépeket riasztott a két ország határán.

"Ez őrület, erről beszélnünk kell"

- jelentette ki Weber, aki szerint az új koalíció "szélsőséges kormányt" alakított. A frakcióvezető még nem kapott választ a kezdeményezésére.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.