Rengeteg pocok fog meghalni Magyarországon

Fájóan sok pocok van az országban, és úgy dúlnak, mintha nem lenne holnap. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleménye szerint Somogy megyében, a Mecsekerdő Zrt. erdészeti területén 78,4 hetárnyi erdőfelújításos tölgy telepítésében tettek kárt randalírozó pockok. Tolna megyében is pocokbandák fosztogatnak: a Gyulaj Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. tamási erdészetében több mint 200 hektár cser- és kocsányostölgy-csemete gyökerét rágták meg, valamint az idősebb állományt is megrongálták.

Ebből is látszik, hogy a pockok sem embert, sem istent nem ismernek: annak ellenére rágcsáltak kocsányos tölgyet, hogy már sejthették: az év fája is épp a kocsányos tölgy lesz.

A pockok természetes ellenségei, a rókák, borzok, vadmacskák, hermelinek, menyétek, ölyvek, baglyok és görények tehetetlenek, ezért az embereknek kellett közbelépni. A Nébih engedélyt is adott a Redentin 75 RB rágcsálóirtó szer erdészeti területeken történő használatára a rendkívüli növényvédelmi helyzet miatt. De a szert csak pocokjáratokban használhatják az erdészek, hiszen ha a felszínre raknák, akkor nemcsak pockokat, de más vadállatokat is elpusztíthatna. Az erdészek feladata lesz a pocokhullák begyűjtése is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.