Lázár szerint az a legfontosabb, hogy a különadók rendszere megmaradjon

2015 február 10., kedd 7:21

„Reklámadó lesz. Az a kérdés, hogy mennyit fognak fizetni a cégek” – jelentette ki kedd reggel a Kossuth Rádióban Lázár János, a miniszterelnökséget vezető miniszter. Hogy mennyit, arról konkrétan nem beszélt, csak Ausztria példájára utalt. Ausztriában a legmagasabb a reklámadó Európában, ott 5 százalék az általános kulcs.

Lázár azt is elmondta, hogy a Fidesz frakciója a reklámadó újratárgyalásával bízta meg, hogy Magyarország elkerülhesse az uniós kötelezettségszegési eljárást.

A reklámadóról az RTL Klub tulajdonosával is fognak tárgyalni, a Bertelsmann-csoport vezetőjét február 24-én fogadja majd Orbán Viktor.

Bár Lázár szerint a kormány legfontosabb feladata a különadók rendszerének fenntartása, ebben komoly változás lesz jövőre. A kormány hétfőn megállapodást írt alá az Erste Bankkal és az EBRD-vel, amiben kikötötték, hogy 2016-ban csökkenni fog a reklámadó. Varga Mihály gazdasági miniszter szerint emiatt 60 milliárd forinttal csökkenhetnek jövőre a bankadóból származó bevételek, az adót pedig 2017-19 között tovább csökkentik.

Varga szerint a többi különadót egyelőre nem tervezik megváltoztatni, de szerinte ez nem zárja ki, hogy a jövőben felülvizsgálják ezeket is. (MTI)