André Goodfriend távozik Magyarországról

POLITIKA
2015 február 11., 16:17
comments 681

A Népszabadság úgy tudja, családi okok állnak a háttérben, a diplomata távozásának nincs köze ahhoz, hogy ő vezette a nagykövetséget az elmúlt hónapokban, amikor a magyar-amerikai viszony különösen terhelt volt. Goodfriend ezzel megbízatásának lejárta előtt lép le, korábban is arról szóló hírek jelentek meg, hogy a diplomata marad még, és segíti az új nagykövet Coleen Bell munkáját.

A 444-nek a nagykövetség megerősítette, hogy Goodfriend távozik, és azt is, hogy családi okok miatt.

A diplomata utolsó Twitter-üzenete január 17-i, akkor még optimistán írt arról, hogy nemsokára Magyarországra érkezik Coleen Bell, és pozitív, konstruktív irányba mozdulhatnak az amerikai-magyar kapcsolatok.

„André Goodfriend, a képviseletvezető helyettese családi okok miatt távozik posztjáról, Magyarországról, és visszatér az Egyesült Államokba”

- olvasható a nagykövetség hivatalos közleményében.

A nagykövetség szövege szerint: Goodfriend a washingtoni felső vezetés teljes támogatása mellett kiváló munkát végzett abban, hogy megismertesse és megmagyarázza az Egyesült Államok politikáját a közéletben és a magánszférában egyaránt.

A diplomata a közeli jövőben hagyja el Magyarországot, de nem jelölte ki elutazásának pontos időpontját - közölte a nagykövetség, amely azt kérte a sajtótól, hogy tartsa tiszteletben a diplomata családjának magánéletét.

André Goodfriend ügyvivősége alatt robbant ki a rendszerváltás utáni Magyarország egyik legnagyobb külpolitikai botránya, az amerikai kitiltási ügy. Ez akkor pattant ki, mikor kormánypárti Századvég intézethez köthető Napi Gazdaság megírta, hogy az Amerikai Egyesült Államok vízumtilalmi listára helyezett hat magyar állampolgárt, köztük kormányközeli és a kormányzatban dolgozó személyeket is. Kilétükről sokáig csak találgatott a magyar sajtó, de Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke egy interjúban később elmondta, hogy ő az egyik kitiltott, és a kormány állításaival ellentétben ő tudatta is kitiltását a magyar kormánnyal.

Ezután vette kezdetét az a huzavona, ami már tényleg ahhoz is eljuttatta kitiltási ügyet, aki korábban nem is hallott róla: Vida Ildikó elment az ügyvédjével az amerikai nagykövetséghez, a Szabadság téren futottak össze Goodfrienddel, aki szóba elegyedett velük, de Vida nem értette, mit mond, ezért tolmácsot kért. Orbán Viktor később felszólította Vidát, hogy perelje be Goodfriendet. Ez is megtörtént, de az Egyesült Államok fenntartotta diplomatájának mentelmi jogát, így abból az ügyből sem lett semmi.

André Goodfrienddel interjút is készített a 444, az ide kattintva olvasható.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.