Madagaszkáron és Mongóliában is szabadabb a sajtó, mint Magyarországon

media
2015 február 12., 11:16
comments 175

Magyarország egy helyet rontott, a világ összes országa közül immár a 65. a tavaly 64. helyezéshez képest a Riporterek határok nélkül nemzetközi szervezet évente kiadott szégyenlistáján.

free_press_map

Ebben az évezredben a legjobb helyezést 2006-ban értük el, akkor a 10. helyen álltunk a vizsgált 161 ország között.

Azóta a helyzet fokozatosan romlik:

rwb

 

"A demokrácia visszaszorulóban van Orbán Viktor pártja, a Fidesz 2010-es hatalomra jutása óta, aminek az az eredménye, hogy az ország az elmúlt négy évben 42 hellyel esett vissza. A Fidesz továbbra is zaklatja azokat a sajtótermékeket, amelyeket nem az ellenőrzése alatt állnak. Júniusban a parlament elfogadott egy törvényt, ami megerősíti a kormány elnyomó-arzenálját azáltal, hogy megadóztatja a média hirdetésekből származó bevételeit. A törvényt nyilvánvalóan az RTL Klub elhallgattatására szánták. A tévéadó többször kritizálta a kormányt"

- írja a szervezet összefoglalójában.

A jó hír: 2014-ben Magyarországon nem öltek meg újságírót vagy netes aktivistát.

rwb1

 

Fun fact: ugyanennek a hírnek a címe az MTI-ben:

Riporterek Határok Nélkül: világszerte jelentősen romlott a sajtószabadság helyzete

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.