Transznemű jelölt is indul a lengyel elnökválasztáson

külföld
2015 február 13., 18:26
comments 92

Nem csak Uborka Magdi jelöltsége színesíti Lengyelországban az elnökválasztást, egy férfiból nővé operált jelölt is indul a májusi választáson. Anna Grodzka transznemű parlamenti képviselőt a Zöldek indítják, de egy 14 szervezetből álló civil szövetség is támogatja. Lengyelországnak aktív elnökre és aktívabb demokráciára van szüksége - mondta a 60 éves politikusnő, aki pénteken mutatkozott be a sajtónak államfőjelöltként.

A hajdan nős és egy fiúgyereket nevelő Grodzka, eredeti nevén Krzysztof Begowski 2009-ben Bangkokban operáltatta át magát, és 2011-ben a közvélemény-kutatásokra rácáfolva az első nemváltó műtéten átesett képviselőként bejutott a lengyel parlamentbe a liberális Palikot Mozgalma tagjaként, azóta azonban pártot váltott.

A vele együtt a Janusz Palikot-féle párt színeiben a szejmbe beválasztott első, vállaltan homoszexuális képviselőt, Robert Biedront tavaly egy 100 ezer lakosú város, Slupsk polgármesterévé választották nagy többséggel, így ő az első nyíltan meleg városvezető a katolikus Lengyelországban. (MTI)

(Címlapi kép: Wikipédia)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.