Transznemű jelölt is indul a lengyel elnökválasztáson

Nem csak Uborka Magdi jelöltsége színesíti Lengyelországban az elnökválasztást, egy férfiból nővé operált jelölt is indul a májusi választáson. Anna Grodzka transznemű parlamenti képviselőt a Zöldek indítják, de egy 14 szervezetből álló civil szövetség is támogatja. Lengyelországnak aktív elnökre és aktívabb demokráciára van szüksége - mondta a 60 éves politikusnő, aki pénteken mutatkozott be a sajtónak államfőjelöltként.

A hajdan nős és egy fiúgyereket nevelő Grodzka, eredeti nevén Krzysztof Begowski 2009-ben Bangkokban operáltatta át magát, és 2011-ben a közvélemény-kutatásokra rácáfolva az első nemváltó műtéten átesett képviselőként bejutott a lengyel parlamentbe a liberális Palikot Mozgalma tagjaként, azóta azonban pártot váltott.

A vele együtt a Janusz Palikot-féle párt színeiben a szejmbe beválasztott első, vállaltan homoszexuális képviselőt, Robert Biedront tavaly egy 100 ezer lakosú város, Slupsk polgármesterévé választották nagy többséggel, így ő az első nyíltan meleg városvezető a katolikus Lengyelországban. (MTI)

(Címlapi kép: Wikipédia)

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.