Az MNB újabb kockázatos dolgot húzott

gazdaság
2015 február 18., 13:27
comments 66

Újabb csodaprogramot hirdetett ma az MNB: "nhp+" (értsd: növekedési hitelprogram plusz) néven újabb 500 milliárd forintos keretből hitelezhetnek a bankok kisebb és közepes méretű cégeket.

Hogy az eddiginél lelkesebben tegyék ezt, a magyar jegybank nagylelkűen átvállalja a bankok által folyósított hitelek kockázatának 50 százalékát öt évre, de bankonként csak a teljes kihelyezett hitelek 2,5 százalékáig. Matolcsy György, az MNB elmondta, hogy sokat egyeztettek a bankokkal ebben a kérdésben, és az ő részükről jelentkezett ez az igény.

Ezért ha kihelyezik az összes hitelt a bankok, akkor legfeljebb évente 12,5 milliárd forint veszteségünk lehet ezen az ötleten. Persze ez csak a hitelveszteség, a jövőbeli potenciális kamatemeléseken ennél lényegesen nagyobb veszteség jöhet még.

(MNB.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.