Ezekre a dolgokra nagyon fog figyelni a NAV

üzlet
2015 február 19., 13:54
comments 77

Az adóhatóság revizorai az idén kiemelt figyelmet fordítanak

az egyéni vállalkozók ellenőrzésére és az internetes kereskedelemre.

Varga Árpád a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökhelyettese sajtótájékoztatón közölte az idei terveket. Ekkor sült bele a "mire jutott Vida Ildikó elnök a korrupcióval" kérdésbe.

A kedvenc részem, hogy

„a pénztárgépek használatát pedig a "segítő" ellenőrzés helyett a kockázatelemzésen alapuló váltja fel.”

NAGYSZERŰ SZÁMOKRÓL SZÁMOLT BE AZ ELNÖKHELYETTES:

  • Az adóhatóság négyezer revizora közel négymillió vizsgálatot végzett 2014-ben.
  • 225 ezer vizsgálat nyomán több mint 582 milliárd forintnyi megállapítás született.
  • A feltárt nettó adókülönbözeten belül az áfa részaránya tovább nőtt, 86,5-ről 89,6 százalékra.

Az áfa területén az adóhatóság célja a legjellemzőbb csalási struktúrák (például körhinta-csalások, láncolatok) és az azokban érintett adózók, a nem teljesített adókötelezettségek feltárása és szankcionálása. Szükség esetén büntetőjogi felelősségre vonást is kezdeményeznek.

ŐRÜLET?!?!?!? Büntetőügy lesz az áfacsalásokból, ha jól értem.

Varga Árpád szerint az áfa ellenőrzéséhez rengeteg információja van a NAV-nak. Az adóhatóság becslési adatbázist épít, amely segít abban, hogy az áfa- és jövedelemadó bevallások összhangjának hiányát feltárják. A NAV-nál nagy reményeket fűznek az ekáerhez, az elmúlt másfél hónapban azt tapasztalták, hogy a környező államokból (Szlovákia, Románia) jelentősen csökkent az áfacsalásra szakosodott cégek forgalma.

Az irányelvek szerint a társasági adó területén többek között

  • az indokolatlanul elszámolt költségekre,
  • ráfordításokra,
  • az agresszív adótervezésre,
  • a transzferárak ellenőrzésére,
  • a kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos adóalap-csökkentésre
  • és a beruházások elszámolására

összpontosít az adóhatóság.

A járulékfizetés ellenőrzésénél a feketefoglalkoztatást, a munkaerő-kölcsönzés szabályszerűségét, az adókedvezmények igénybevételének jogszerűségét vizsgálja a NAV. Külön figyelmet szentel egyes foglalkozásoknak (például vendéglátó, fodrász, kozmetikus, víz- és gázszerelő (<--- nem az A gázszerelő)) valamint azoknak a tevékenységeknek, amelyeknél a költségelszámolás lehetősége minimális (ilyen például az ügynöki tevékenység, a könyvelés vagy az újságírás).

A vámszakmai területen a jövedéki ellenőrzések egyik fontos célja továbbra is a dohánygyártmányok illegális forgalmazásának megakadályozása és idén is ellenőrzik a cukortermékek forgalmazását, felhasználását. A revizorok igyekeznek felderíteni a magán- és bérfőzés keretében előállított párlatok illegális kereskedelmi forgalmát is, tehát,

ha valaki az interneten árulja saját pálinkáját, ne lepődjön meg, ha megjelennek nála a NAV emberei.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.