18 telefonhívás is kevés volt, hogy felfigyeljenek a túszejtésre készülő Man Haron Monisra

Két halottja is volt annak a 17 órás túszdrámának, ami tavaly decemberben Sydney-ben, egy kávézóban történt. Két túsz meghalt (egyikükkel egy rendőr lövése végzett), a túszejtőt lelőtték a kommandósok.

Egy most nyilvánosságra hozott jelentés szerint a 18 hívás is érkezett a támadás előtt a biztonsági forródrótra, amik a későbbi túszejtő, Man Haron Monisra és gyalázkodó Facebook-posztjaira hívták fel a figyelmet.

A hatóságok azonban nem kezdték el fokozottan figyelni a férfit, pedig ismerték őt.  Az iráni férfi 1996-ban kapott menedékjogot Ausztráliában, tíz éve ausztrál állampolgár. Nem sikerült a beilleszkedése, 2012-ben már elítélték, amiért az Afganisztánban és Irakban elhunyt ausztrál katonák családjainak küldött gyalázkodó leveleket. Voltak egyéb ügyei is, több szexuális bűncselekményben lett vádlott, még a volt felesége meggyilkolásával is megvádolták. Óvadék ellen engedték szabadlábra.

Tony Abbott ausztrál kormányfő a támadás miatt a bevándorlási törvények szigorítására készül, szerinte az egyéni szabadságjogok és a közösség biztonsága közötti határt kell megtalálni. (skynews)