Az MI6 korábbi vezetője szerint a Nyugatnak készen kell állnia Kelet-Európa megvédésére az oroszoktól

A brit külső hírszerzés (MI6) előző vezetője szerint Nagy-Britanniának és a Nyugatnak készen kell állnia Közép-Európa megvédésére. Sir John Sawers, aki novemberig állt az MI6 élén, azelőtt pedig Nagy-Britannia ENSZ-nagykövete volt, a BBC szombati rádiós politikai magazinműsorának nyilatkozva kijelentette:

a Nyugatnak nem szabad azzal áltatnia magát, hogy Oroszország úton van a demokratikus országgá válás felé, mert erről szó sincs, Európa és Oroszország közeledési folyamata megszakadt.

Sir John Sawers szerint a jelenlegi válság Ukrajnában összpontosul, de Ukrajna valójában csak egy tünet, nem az igazi probléma. Az igazi probléma az, hogy Oroszország is igen veszélyeztetettnek érzi magát, Vlagyimir Putyin orosz elnök lépései olyan vezető akciói, aki azt hiszi, hogy saját személyes biztonsága is kockán forog.

Ennek az egyik megnyilvánulása például az is, hogy nukleáris fegyverek hordozására alkalmas orosz hadászati bombázók tűnnek fel a brit partok mentén.

Az MI6 volt vezetője szerint a globális helyzet jelenleg sokkal veszélyesebb, mint a hidegháború stabilitása idején volt.

Mindenképpen el kell kerülni a világot a nukleáris háború szélére sodró 1962-es kubai rakétaválsághoz hasonló helyzetek megismétlődését, ezért a jelenlegi problémákat intenzívebb párbeszéddel kell rendezni. A nyugati szövetségeseknek ugyanakkor vissza kell fordítaniuk a védelmi kiadások jó ideje tartó és jelentős ütemű csökkentését, mert a veszély most nagyobb, mint a hidegháború végén - mondta a BBC-interjúban Sir John Sawers.

Oroszország folyamatosan felhívja a figyelmünket arra, hogy nukleáris fegyverei vannak - tette hozzá.

A szakember szerint Nagy-Britanniának és a nyugati szövetségnek ebben a helyzetben felkészültnek kell lennie saját maga, illetve szövetségesei, köztük a balti államok és Közép-Európa megvédésére. Arra a kérdésre, hogy a radikalizálódó iszlám vagy Oroszország kezelése lesz-e a következő évtizedek meghatározó biztonsági kérdése, Sir John azt mondta, hogy ezek egymástól különböző jellegű veszélyek. A radikális iszlám az utca emberének életét fenyegeti, az Oroszország részéről megnyilvánuló fenyegetés viszont állami szintű, és nem is feltétlenül Nagy-Britanniára, hanem az orosz periférián fekvő országokra, azaz Kelet-Európára jelent közvetlen veszélyt. (MTI)