Az orosz hatóságok mindenhova követik Borisz Nyemcov barátnőjét

2015 március 2., hétfő 15:57
91

Anna Durickaja, Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus barátnője hétfőn azt mondta újságíróknak, hogy nem látta barátja gyilkosát. A péntek éjszakai gyilkosságról itt írtunk részletesebben.

A 24 éves ukrán modell a Dozsgy nevű internetes hírportálnak azt mondta, nem sokra emlékszik abból, ami szombatra virradóra a merénylet utáni percekben történt. Hozzátette, semmi gyanúsat nem észlelt, mialatt a Vörös Térre néző étteremben vacsorázott az ellenzéki politikussal, és akkor fel sem ötlött benne, hogy esetleg követik őket, amikor Nyemcov lakására tartva elindultak a hídon.

"Nagyon nehéz lelkiállapotban vagyok, és nem tudok többet mondani. Nem láttam senkit. Nem tudom, honnan jött a gyilkos, a hátam mögül bukkant fel"

- jegyezte meg Durickaja, aki három évet töltött együtt az orosz politikussal.

Durickaja a VK-n

Az ukrán modell a gyilkosság óta állandó őrizet alatt áll, és valószínűleg nem fog részt venni Nyemcov keddi temetésén.

Durickaja azt mondta, egyetlen vágya, hogy hazamehessen Ukrajnába az édesanyjához.

"Minden jogom megvan ahhoz, hogy elhagyjam az Oroszországi Föderáció területét. Nem gyanúsított vagyok, hanem tanú, aki részletes vallomást tett, és mindenben segíti a nyomozást. Sehova sem mehetek őrzőim nélkül, amit biztonsági megfontolással magyaráznak"

Őrzőiről csak annyit mondott el, hogy, hogy bűnüldöző szervek emberei.

Durickaja három évvel ezelőtt kezdett találkozgatni Nyemcovval. A gyilkosság indítékai között az orosz állami médiában felmerült a féltékenység is, ám a nő ezt kizártnak tartja.

Jelenleg egy barátja moszkvai lakásában tartózkodik.

Orosz nyomozók többször kihallgatták, átkutatták a holmiját és lefoglalták a mobiltelefonjain található adatokat. Durickaja azt mondta, első alkalommal több órán keresztül vallatták ügyvéd vagy az ukrán nagykövetség képviselőjének jelenléte nélkül.

Szombaton az orosz rendőrség közölte, hogy az 55 éves Nyemcovra hat lövést adott le a gyilkos. A politikust négy lövedék eltalálta, egyik a szívébe fúródott és azonnali halált okozott. Vasárnap a korábbi miniszterelnök-helyettes és ellenzéki vezető tiszteletére több tízezren vonultak fel Moszkva utcáin.  (MTI)