Polt Péter országos vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, hogy az ügyészség megfelelően lép-e fel korrupt politikusok ellen

2015 március 3., kedd 15:51
117

"A korrupciós bűncselekmények elleni fellépés tárgyában országos vizsgálatot rendeltem el, amely kiterjed a feljelentések elutasításával, illetve az ilyen tárgyú nyomozások megszüntetésével kapcsolatos adatokra is".

Ezt válaszolta Polt Péter legfőbb ügyész Bárándy Gergely MSZP-s képviselő kérdésére.

A szocialista politikus az Átlátszó cikkében összeszedett statisztikára kérdezett rá. Ebből az derült ki, hogy korrupciós ügyekben valóban nehezebb nyomozásra bírni az ügyészséget Polt Péter hivatalba lépése, vagyis 2010 decembere óta.

A korrupciós bűncselekményekkel kapcsolatos feljelentések száma felére-harmadára csökkent éves átlagban, az elutasításuk aránya viszont háromszorosára nőtt. Sőt, ha mégis indul nyomozás, azokat 2010 vége óta közel kétszer nagyobb arányban szüntetik meg, mint korábban.

Ezt fogja most országosan kivizsgálni Polt, ha meglesz az eredmény, majd tájékoztatni fog.

Bárándy kiváncsi lett volna arra is, hogy "a vesztegetés, befolyással üzérkedés, vagy egyéb korrupció s bűncselekmény miatt az Ön hivatali ideje alatt":

  • Hány és melyik politikai párthoz tartozó parlamenti képviselővel szemben, mennyi feljelentés érkezett a nyomozó hatóságokhoz?
  • Ebből hány alkalommal utasították el a feljelentést ?
  • Hány — és melyik parlamenti párthoz tartozó — országgyűlési képviselőnek nem függesztették fel a mentelmi jogát?
  • Hány ügyben rendeltek el a nyomozást ?
  • Hány alkalommal emeltek vádat?
  • Mennyi az olyan befejezett ügyek száma, ahol az eljárás országgy űlési képviselővel szemben indult?

Ha Bárándy arra akart célozni, hogy fideszesek ellen mintha feltűnően ritkán lépne fel az ügyészség, akkor Polt nem sétált bele a csapdába. Mert a legfőbb ügyész válasza szerint

"akár az országgyűlési képviselők, akár más személyek pártállására vonatkozó különleges adatok gyűjtése, feldolgozása vagy más formában történő kezelése az ügyészi működés bármely területén súlyos jogszabálysértést jelentene, és alapjaiban kérdőjelezné meg az ügyészség sarkalatos törvényben meghatározott adatkezelési tevékenységének törvényességét."

Vagyis számokkal ez nem alátámasztható, mert nincsenek ilyen számok.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt