Az ukrán miniszterelnök szerint a szakadárok nem engedik oda a mentőalakulatokat a donyecki bányabaleset helyszínére

2015 március 4., szerda 13:48
149

A kelet-ukrajnai szakadárok által egyoldalúan kikiáltott Donyecki Népköztársaság helyi hatóságai akadályozzák meg, hogy az ukrán mentőegységes eljussanak a Zaszjagyko bányába. Erről Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök beszélt szerdán Kijevben.

A szerda hajnalban bekövetkezett sújtólégrobbanás következtében a szakadár terület katasztrófavédelmének információi szerint 73 bányász rekedt a föld alatt, és egy veszítette életét. A kimenekültek közül tizennégyet ápolnak súlyos égési sérülésekkel. A szakadárok hírügynöksége közölte, hogy a robbanás idején kétszázharminc ember tartózkodott a tárnákban, és közülük százötvenhétnek sikerült kimenekülnie.

Jacenyuk közölte, hogy még reggel utasítást adott az ukrán katasztrófavédelem mentőalakulatainak a tárnákban rekedt bányászok kimentésére, de a szeparatisták elutasították a felajánlott segítséget.

Petro Porosenko ukrán elnök is követelte, hogy engedjék dolgozni az ukrán mentőket, közölte Szvjatoszlav Cegolko, az elnök sajtótitkára a Twitter közösségi oldalon. Hozzátette: miután megerősítik a halottak számát, a gyász bejelentése után az ukrán zászlókat félárbocra engedik.

Denisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság parlamentjének alelnöke kijelentette, hogy Kijev nem ajánlotta fel segítségét hivatalos csatornákon keresztül.

"Továbbá se Ukrajnához, se máshoz nem fordultunk segítségért eddig. Különben is, ha szükségünk lenne segítségre, akkor Oroszországhoz vagy a Luhanszki Népköztársasághoz fordulnánk"

- mondta Pusilin. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt