link Forrás

Lebilincselő sorozat az ugandai transznemű közösségről

külföld
2015 március 07., 09:03
comments 284

Cleo Kambugu egy lenyűgözően bátor ember. A 28 éves lány nyíltan készült a nemi átalakító műtétjére abban az Ugandában, ahol elképesztően szigorú törvényeket hoznak a homoszexuálisok és transzneműek ellen, és az utcákon mindennaposak a támadások.

Az ugandai államfő által szorgalmazott, és mindenféle bigott amerikai lelkész által támogatott törvény eredetileg életfogytiglannal büntette volna azokat, akiket homoszexuális aktuson érnek tetten. A nemzetközi tiltakozás hatására végül enyhítettek a törvényen és "csak" hétéves börtönnel sújtanák a homoszexualitást, de az újabb törvénybe a "homoszexualitás propagálása" is belekerült, tehét az LGBT aktivisták is üldözötté váltak.

A törvényt elkaszálta az alkotmánybíróság, de egyfelől a kormánypárt egyből bejelentette, hogy újra nekifut, míg a felheccelt emberek sok helyen - a hatóságok elnézésével és egyes ugandai sajtótermékek aktív támogatásával - lincselésekbe kezdtek. David Kato ugandai melegjogi aktivistát kampalai lakása előtt verték agyon, miután a Red Pepper nevű magazin címlapon hozta a képét, egy "akasszátok fel őket!" szöveggel. Egy átlagos, homofób ugandai címlap így néz ki:

pepper

Cleo Kambugu az egyetlen nyíltan transz lány Ugandában, és az ő fényképét is címlapon hozta egy másik bulvárlap, a Red Pepper. Cleo, és szintén nagyon bátor barátja, Nelson ebben a légkörben áll Johnny von Wallstrom kamerája elé, hogy hat, egyenként 5-6 perces részben meséljen az életéről. A gyerekkoráról, a kétségeiről, az őt ért támadásokról, a szerelemről. Arról, ahogy az apja, aki mindent jelentett neki, megtagadta. És ahogy valahol ő megérti ezt a döntést. Ahogy az édesanyja megpróbálja elfogadni őt, de közben szép lassan belebolondul. És arról is, hogy persze nem minden fekete és fehér, sokan segítik őt Ugandában, sokan vele vannak. Az egyik legmeghatóbb jelenetben átjön hozzá a nővére az újszülött kisgyerekével és Nelsonnal arról vitatkoznak, vajon lát-e rendesen egy csecsemő.

És közben végig tervezgeti a nemi átalakító műtétet. Amelyiktől azt reméli, hogy segíteni fog neki visszailleszkedni az ugandai társadalomba, mert - és ez az egyik legszomorúbb része talán az egész sorozatnak - így talán elfogadják őt normálisnak, hiszen végtére is újra fel tud majd venni egy elvárt nemi szerepet.

Az utolsó, hatodik epizód január végén jelent meg, ebben Cleónak el kell hagynia Kampalát és a kicsit elfogadóbb Nairobiba költözik. A sorozatot egy egészestés dokumentumfilm követi majd, amennyiben Cleónak sikerül elég pénzt összegyűjtenie egy thaiföldi műtétre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.