Az egyik letartóztatott férfi az orosz bíróság szerint elismerte részvételét a Nyemcov elleni merényletben

2015 március 8., vasárnap 13:59

A Reuters beszámolója szerint egy orosz bíró vasárnap beszámolt arról, hogy az egyik letartóztatott férfi, akit Borisz Nyemcov meggyilkolásával vádolnak, elismerte, hogy részt vett a merényletben. Az ellenzéki politikus meggyilkolásáról itt írtunk részletesebben.

A moszkvai bíróság el is rendelte Zaur Dadajev letartóztatásának meghosszabbítását április 28-áig.

Összesen öt férfit vettek őrizetbe az orosz hatóságok a merénylettel összefüggésben. Az AP beszámolója szerint az orosz belbiztonsági források nem árultak el részleteket arról, hogy az öt férfi milyen módon érintett a merényletben, és letartóztatásuk körülményeiről sem hoztak semmit nyilvánosságra.

A gyanúsítottak egy részét Ingusföldön foghatták el, és egy a helyszínen szolgáló tiszt arról beszélt az orosz állami médiának, hogy Dadajev a csecsen belügyminisztérium alá tartozó különleges rendőri egységben szolgált 10 évet. A csecsen hatóságok nem erősítették meg ezt az információt, ahogy azt sem tudni, hogy Dadajev jelenleg szolgálatban volt-e még. Csecsenföld ura most az a Ramzan Kadirov, aki elődeinél jóval jobb kapcsolatot ápol Moszkvával,és alá tartoznak a belbiztonsági szervezek irányítása is.

Az orosz Interfax hírügynökség pedig arról írt, hogy szombat este a csecsen hatóságok beavatkozása során meghalt egy férfi, akit a Nyemcov-gyilkossággal összefüggésben akartak őrizetbe venni. A csecsenek beszámolója szerint, amikor a rendőrség megérkezett a férfi otthonához, az előbb egy kézigránátot dobott ki rájuk, majd egy másodikkal magát robbantotta fel.

Nyemcov egy közeli ismerőse közben arról beszéltek a Reutersnek, hogy a politikus egy nappal a halála előtt azt üzente meg a számára, hogy azzal kapcsolatban nyomoz, hogyan vett részt az orosz hadsereg Ukrajna keleti részének megszállásában. (Reuters)