2 millió költöző madarat öltek meg orvvadászok Cipruson

környezetvédelem
2015 március 09., 11:32
comments 15

Természetvédők becslése szerint több mint kétmillió költöző madarat ejtettek el orvvadászok Cipruson az ősszel – közölte a Birdlife Cyprus állatvédő szervezet. A szeptemberi és októberi vizsgálatok szerint „drámai a helyzet” Cipruson.

A madarak elfogására használt hálók száma az egy évvel korábbihoz képest megduplázódott. A hatóságok és különböző természetvédelmi csoportok szerint Cipruson az orvvadászok összesen 16 km-nyi hálót feszítettek ki és több mint 6000 ragacsos csapdát helyeztek el. A madarak elfogásához enyvvel kennek be ágakat, hogy az ott megpihenő szárnyas beleragadjon.

Bizonyos madarak, többek közt az énekes rigó és a barátposzáta ínyencfalatnak számítanak Cipruson, nagy hasznot hoznak az éttermeknek. Egy tucatnyi madár 80 eurót (25 ezer forintot) is érhet, pedig a fogyasztásuk hivatalosan tilos.

A ciprusi orvvadádszat ellen küzdő hatóságok becslése szerint a madarakkal való illegális kereskedelem forgalma évente 15 millió euró (4,5 milliárd forint) is lehet.

A vadászat főszezonja az ősz, amikor a vándormadarak a leghízottabbak. Az illegális üzletben hozzávetőleg 3-4 ezer orvvadász érdekelt. Az orvvadászat csúcspontjának számító kilencvenes években az akkori becslések szerint évente 10 millió madarat fogtak el.

Az Európai Unióba való belépés idején a hatóságok határozottabban léptek fel az orvvadászok ellen, de Ciprus 2004-es Eu-tagsága óta ez a határozottság alábbhagyott. (MTI, címlapkép: Menahem Kahana / AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.