170 millió forintos tolla is volt Szahalin kormányzójának

külföld
2015 március 10., 16:56
comments 63

Őrizetbe vette az FSZB Alekszander Horosavin szahalini kormányzót, mert az orosz szövetségi nyomozók szerint a politikus kenőpénzt fogadott el. A kormányzó ingatlanjaiban tartott házkutatások során 16,4 millió dollár (nagyjából 4,67 milliárd forint) készpénzt, több mint 800 ékszert és drágakövet, de még egy 600 000 dollár (több mint 170 millió forint) értékű tollat is lefoglaltak.

A gyanú szerint Horosavin 5,5 millió dollárnyi (kicsit több mint 1,5 milliárd forintnyi) kenőpénzt fogadott el egy építési beruházótól. A politikust egy moszkvai fegyházba szállították, 15 év börtönt is kaphat.

A nyilatkozó nyomozók szerint az orosz hatóságok különösen komolyan veszik a korrupciót, főleg, ha állami hatalmat gyakorló személy ilyen nagy összegű megvesztegetéséről van szó.

Horosavin az elmúlt 8 évben vezette a természeti erőforrásokban gazdag Szahalin szigetet, mely ebben a 8 évben annak ellenére vált Oroszország egyik leggazdagabb régiójává, hogy emberek nem nagyon laknak rajta. Oroszország keleti területein (a Szahalin a Japán-szigetektől északra fekszik a Csendes-óceánban) az is nehezíti a korrupció elleni harcot, hogy ez a vidék iszonyatosan messze van az ország európai, központi területeitől, így a szövetségi hatóságok személyes ellenőrzései értelemszerűen ritkák. Ezt a problémát már Gogol pedzegette a Holt lelkekben, és milyen igaza volt. Bele is halt szegény. R.I.P. Gogol. (MoscowTimes)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.