Azért tart itt ez az ország, mert örök gyerekek vezetik

Szerdán Varga Mihálykáról, az ország gazdasági miniszteréről is kiderült, hogy nem saját erőből, hanem szülői segítséggel sikerült csak lakást vásárolnia.

Ezzel – ha jól számoljuk – ő az ötödik magas rangú, kormányzati politikus, aki nem tud kitörni az F-generációt sújtó zsákutcából.

Modern világunk egyik velejárója, hogy a mai fiatalok viszonylag későn hagyják el a családi fészket. A kutatók által F-generációnak nevezett korosztály tipikusan a hatvanas-hetvenes években született, és bár látszólag fényes karriert futnak be, anyagilag nem sikerül életüket megalapozni.

Boldog gyermekkor, nehéz felnőtté válás. Az F-generáció néhány ismertebb tagja (b-j: Petike, Jancsika, Marcellka, Mihályka, Tónika)

Egyáltalán nem ritka, hogy a fiatalok a szülői gondoskodást még évtizedekkel a diplomaosztás után is igénybe veszik, sőt ma már nem számít szégyennek az sem, ha valakiről negyvenéves kora után is még a szülei gondoskodnak.

Néhány példa:

  • A most 49 éves Varga Misike, aki egyébként imád a makrogazdasággal játszani, 2009-ben vásárolt házat szülői segítséggel, 44 éves korában. Ha elmegy a kormánykába, imádja a makrogazdasági mutatókat tekergetni.
  • A tíz évvel fiatalabb, de az önállósodásra egyelőre képtelen Lázár Jáncsi földbirtokait és 2001-ben vásárolt családi házát köszönheti a szüleinek. Cserébe Jani brüsszeli forrásokból építtet játszótereket szerte az országban. 
  • Tónit csodagyerekként ismerték világ életében, de az F-generáció az ő életét is determinálta: már túl van a negyvenen, első komolyabb lakását csak családi segítséggel sikerült megvásárolnia.
  • A most 54 éves Simicskó Pistike sem lenne sehol, ha 70 éves szülei nem állnának a háta mögött több ingatlanra rugó gazdaságukkal. Így Pistike arra tud koncentrálni a kormánykában, amit igazán szeret, a mozgásra és a sportra.
  • Kormányka többi tagjához képest meglehetősen hamar repült ki a fészekből Szijjártó Petike, de a legvakmerőbb tipegőnek is elkelt a szülők segítsége, amikor Dunakeszin házikót vásároltak a csemetének. Petya egyébként imád nyaralni, világot járni, külügyminisztereset játszani.
  • Zsiga Marcellka az egyetlen, aki valóban cikinek érzi, hogy szülei segítettek neki negyvenmilliós lakása megvásárlásában - pedig ő még csak harmincas éveinek közepén jár.

Mindez persze további, súlyos kérdéseket is felvet: mi van, ha nemcsak a lakáshoz jutás okoz ekkora nehézséget az F-generációnak, hanem az élet egyéb területein is gondoskodásra szorulnak?

Kutatók ugyanis az F-generációval kapcsolatban gyakran emlegetik a „néma gyerek”-szindrómát is: a gyerek akkor sem jelzi a problémát, ha már tisztában van vele, így aztán sokszor nem a megoldáskeresésnél, hanem a problémafelvetésnél elakad a segítségnyújtás.

(Emlékezzünk Kósa Lalika történetére, aki azért nem tüntette fel óbudai lakását vagyonnyilakozatában, mert nem kérdezte senki, ahogy Mihályka és Tónika is csak újabb kérdezősködés után merték elmondani, hogy a szüleik segítettek nekik.)

Valóban megkapják-e az Orbán-kormány tagjai mindazt a szülői gondoskodást, segítséget, amelyet az ország irányításával járó felelősségteljes munka megkövetel?

Ezért a kölykök munkahelyein érdeklődtünk tovább, és az alábbi kérdéseket küldtük el a kományka tagjai alá tartozó tárcáknak:

„Szerkesztőségünk örömmel vette tudomásul, hogy az önök miniszteriumát vezető miniszter még mindig számíthat a szülői segítségre, ha lakásvásárlásról van szó. Aggódunk azonban amiatt, hogy megkapják-e ezt a gondoskodást az élet más területein is, ezért a következő kérdéseink lennének:

  • A miniszter úr/frakcióvezető úr szülei elkísérik-e a munkahelyére a minisztert/frakcióvezető urat?
  • Várják-e a szülei Varga Mihályt/Rogán Antalt stb. munkaidejének lejárta után a minisztérium/frakcióiroda előtt? Ha nem, akkor hogyan jut haza a miniszter/frakcióvezető úr? Előfordult-e már, hogy sötétedés után kellett hazaindulnia?
  • Rendesen táplálkozik-e a miniszter úr/frakcióvezető úr?
  • A minisztérium/frakcióiroda kér-e engedélyt a szülőktől, ha a miniszternek/frakcióvezetőnek több napos, hivatalos külföldi útra kell mennie? Minden esetben megkapják-e az engedélyt?”

És ha már politikáról és gyerekekről van szó, nem szabad elfelejteni a nagy igazságot: sose vedd el egy oligarcha szánkóját.