Mégis a liberálisok a boldogabbak, nem a konzervatívok?

Tbg
TUDOMÁNY
2015 március 13., 07:33
comments 370

Meglepő, az eddigi kutatásokkal ellentétes eredményre jutott egy amerikai pszichológiai kutatás, amely azt vizsgálta, a megkérdezettek világnézeti beállítottsága szerint kik érzik magukat jobban, a liberálisok vagy a konzervatívok?

Az eddigi kutatások mindig a konzervatívokat hozták ki boldogabbnak, de ezek a vizsgálatok általában direkt kérdésekkel és válaszokkal operáltak.

A kaliforniai Irvine egyetemen Sean Wojcik vezetésével készült kutatás azonban máshonnan közelített a problémához (az ún. boldogság-szakadékhoz a két politikai oldal között): a közösségi médiában posztolt (Twitter, LinkedIn) tartalmakat (szövegeket és fotókat) elemezték, feltételezvén, hogy bárki mondhatja, hogy boldog, miközben lehet szomorú is.

A Science-ben publikált eredmények szerint a konzervetívok hajlamosak úgy tenni, mintha boldogok lennének, és mint kiderült, a liberálisok többet mosolyogtak, vidámabbakat posztoltak összeségében, mint a magát boldogabbnak tartó csoport. Különbséget tettek például a hamis és az őszinte mosoly között.

A mélyebb szövegelemzések viszont azt mutatták meg, hogy a liberális gondolkodásúak ott maradtak el az eddigi teszteken, hogy ők hajlamosabbak őszintébbnek mutatkozni, kevésbé tettetik magukat boldognak szemben a konzervatívokkal. 

Wojcik azonban hangsúlyozza, ez a kutatás inkább kérdéseket vetett fel, mint válaszokat adott erre a furcsa hézagra a két beállítottság között: az ugyanis továbbra sem tiszta, hogy a konzervatívoknál tapasztalt "erőltetett boldogság", oka vagy következménye-e egy boldogabb életvitelnek: csak úgy tesznek, mintha boldogok lennének, vagy már attól boldogabbak, hogy kifejezetten pozitívan állnak a dolgokhoz?

Az mindenesetre úgy tűnik, őszinte mosollyal a liberálisok vannak jobban ellátva. (WP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.