Irán egyik legjobb fizikusát kirúgták az egyetemről, mert túl nőies a hangja

külföld
2015 március 16., 16:30
comments 48

A 40 éves Kasszem Exirifard professzor egy teheráni egyetemen oktatott fizikát egészen addig, míg néhány napja az egyetemi tanács elbocsátotta állásából túlságosan nőies hangja miatt. A tanács szerint azért kellett kirúgni az oktatót, mert

a hangja miatt fennáll annak veszélye, hogy a hallgatói gúnyolódjanak rajta.

Az Exirifard ügyéről beszámoló iráni reformista Sargh magazin szerint a professzor fizikazseni, egy neves olasz egyetemen doktorált, érmet szerzett a fizikaolimpán, és kutatóként is sokat ért el. A tanárt 2014 februárjában vették fel az egyetemre, most viszont nem hosszabbítottak vele szerződést.

A tanár elmondása szerint meghallgatásán az egyetemi tanács a kötelező teológiai vizsgáztatáson túl arról faggatta, hogy mit tenne, ha hallgatói gúnyt űznének hangjából, mikor tudományos dolgokról beszél. A professzor szerint ilyesmi még sosem fordult elő, az egyetem vezetése azonban így is szerződést bontott vele. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.