Az átláthatóság hetén jelentette be az elnöki hivatal Amerikában, hogy tőlük nem lehet többet közérdekű adatokat kérni

jog
2015 március 17., 13:47
comments 15

Obama elnök még főleg első, 2008-as elnöki kampányában nagyon fogadkozott, hogy milyen átlátható módon fog kormányozni, ha megválasztják. Azóta többször is kiderült, hogy mégsem akkora híve az információszabadságnak, mint ahogy exponálta magát. Voltak ugyan előremutató lépések, de a kampányígértek teljesítésétől messze van a Fehér Ház. A Washington Post itt foglalta össze a jelenlegi állást az átláthatóság hetének (Sunshine Week) alkalmából.

Közben a USA Today arról ír, hogy a Fehér Háznak sikerült pont ezt az átláthatósági hetet választania arra, hogy az Office of Administration nevű, főleg iktatással, adminisztrációval és irodai feladatokkal foglalkozó hivatalt kivonja az amerikai információszabadságról szóló törvény hatálya alól. Ez a hivatal szervezi például az elnök levelezését, és eddig is az volt az általános gyakorlat, hogy megtagadták a hozzájuk érkező közérdekű adatkéréseket, de most, hogy kiveszik őket a törvény hatálya alól már nem is lehet ilyet küldeni nekik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.