Netanjahu, akinél csak Ben Gurion volt tovább Izrael miniszterelnöke, bebetonozódni látszik a hatalomba

POLITIKA
2015 március 17., 22:19
comments 97

Valószínűleg veszítettem egy kólát :(

Még kedden délután fogadtunk Bede Mártonnal abban, hogy ki lesz Izrael következő miniszterelnöke. Ő azt mondta, hogy Benjamin Netanjahu, én azt, hogy valaki más. A kedd esti izraeli urnazárás után beérkező exitpollok szerint úgy tűnik, nem nekem lesz igazam, hiszen bár Netanjahu pártja, a Likud, és a legnagyobb rivális balközép Cionista Unió valószínűleg ugyanannyi (27-27) mandátumot kap a Knesszetben, a Likud számára sokkal több a lehetséges koalíciós partner a kisebb pártok között.

photo_camera Netanjahu választási plakátja a konfettiesőben (AFP)

Az exitpollok beérkezése után ezért minden izraeli választáson elképesztően felgyorsulnak az események, a pártvezérek telefonálgatni kezdenek egymásnak, és már egyeztetnek a leendő kormánykoalícióról. Éppen ezért még az sem teljesen biztos, hogy valóban elvesztettem a kólát, hiszen még bármi történhet.

Pártok pártok hátán

Ha valaki rákeres a Wikipédián a Knesszet szócikkére, azt látja, hogy a 120 fős izraeli parlamentben 13 párt képviselői ülnek. Ennyire töredezett pártrendszere a világon egyetlen országnak sincsen. A töredezettséget jórészt az okozza, hogy az izraeli választáson sokáig szinte egyáltalán nem volt a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöb. Egy ideje növelik már ezt a limitet, de még mindig elég alacsony: 3,25 százalékos.

A világ legtöbb államában ez nagyobb, Magyarországon például csak akkor kap mandátumot egy párt, ha listája eléri a bejutási küszöböt, azaz a megkapja a leadott szavazatok 5 százalékát. A bejutási küszöbök éppen arra valók, hogy elkerüljék a pártrendszerek olyan mértékű töredezettségét, amilyen Izraelben is megfigyelhető.

A zsidó állam politikai élete azonban az évtizedek során teljesen hozzászokott ehhez, mindenki tudja már, hogy koalíciós partnerek nélkül egyszerűen senkinek nincs esélye a kormányalakításra. A választások után mindig nagyon kemény tárgyalások kezdődnek a pártok között a megalakítandó szövetségekről, majd a megalakuló kormánytöbbség is mindig sebezhető és törékeny marad, hiszen bármelyik párt bármilyen ügyben bármikor kihátrálhat a kormány mögül.

Benjamin Netanjahunak éppen ez volt a baja a saját kormányával: nem jött ki túl jól partnereivel. 2014 decemberében ki is rúgta kormányából a liberális Jes Atíd párt vezetőjét, Jáir Lapidot és Cipi Livnit, aki a szintén liberális Hatnua párt élén áll. Netanjahu úgy számított, hogy ha kezdeményezi a Knesszet feloszlatását, akkor az új választáson megerősítheti a Likudot, és egy biztosabb támogatottságú nacionalista kormányt hozhat létre.

Nacionalista blokk az egyesült baloldallal szemben, meg az arabok

Ebben Netanjahunak két fő partnere maradt: Avigdor Lieberman Jiszráél Béténu nevű szekuláris cionista pártja és Naftali Bennett vallásos cionista pártja a Zsidó Haza. A decemberi kormányválság és a választások között a Likuddal együtt ez a két párt támogatta a kormányt. Persze hármuknak együtt sem volt többségük a Knesszetben, ezért több döntést csak a vallásos pártok (leginkább a Shasz) támogatásával tudtak keresztülvinni.

A Likud legnagyobb hagyományos ellenfele a baloldali Munkáspárt volt ezen a választáson is, ráadásul ők erősödni is tudtak az utóbbi hónapokban: Cionista Unió néven szilárd szövetséget alakítottak a Netanjahu-kormányból kirúgott Cipi Livni pártjával, a Hatnuával. Miniszterelnök-jelöltjük a Munkáspárt vezetője, Iszaak Hercog volt.

2014 végén még úgy látszott, hogy a közelgő választáson senki nem tudja majd megszorongatni a Likudot és szövetségeseit, a választáshoz közeledve azonban magára talált a Cionista Unió is.

A kampányidőszakban Netanjahu azt nyomta, amihez mindig is a legjobban értett: hogy számára Izrael biztonsága az első. Az izraeli társadalomban ez a kérdés érthető módon sokakat érdekel, miniszterelnökök tömkelege nyert már ezzel választást. Netanjahu most még messzebbre ment, nemcsak otthon tartotta a szokásos zsidó nacionalista beszédeit, de még egy botrányos meghívást botrányosan elfogadva az Egyesült Államokban, a Kongresszusban is beszélt arról, hogy Iránnal márpedig nem szabad kesztyűs kézzel bánni.

A 2015-ös választáson azonban volt egy téma, ami a közvélemény-kutatások szerint még a biztonsági kérdéseknél is jobban érdekelte az izraeli választókat, a szociális ügyek. Nagyrészt a szociális ellátórendszerrel kapcsolatos témák és a jövedelmi egyenlőtlenség emlegetése erősítette meg Netanjahuval szemben a Cionista Uniót, a baloldal legerősebb pártszövetsége nagyrészt ezzel kampányolt, és megnyert magának több ismert közszereplőt is, akik néhány évvel ezelőtt az úgynevezett szociális tüntetéseken demonstráltak Izraelben.

A választási kampányban megerősödni látszott egy harmadik blokk is, az izraeli arab pártok ugyanis ezúttal közös jelöltlistát állítottak, úgy is hívták ezt, hogy Közös Lista. Az arab pártok támogatottsága a kampányidőszakban hagyományosan nehezen mérhető Izraelben, az exitpollok alapján azonban látszik, hogy erősödtek: a Közös Lista nagyjából 13 helyet szerezhetett a Knesszetben. Ezzel ők lehetnek a harmadik legnagyobb erő. Az arabok eleve nem számítottak Netanjahu barátainak, de a keddi választási napon a miniszterelnök még tovább rontotta a viszonyt. Mikor az első hírek beérkeztek arról, hogy az izraeli arab közösségen belül a szokásosnál magasabb a részvételi arány, Netanjahu elkeseredett üzenetben kérte támogatóit, az „igazi izraelieket”, hogy szavazzanak a Likudra, mert a baloldal arabokat buszoztat az urnákhoz, hogy megdöntse Netanjahu nacionalista kormányát.

Eredmény: minden szem a Kulanun

A legtöbb exitpoll szerint a Likud növelni tudta támogatottságát és 27 helyet szerzett meg a Knesszetben. Velük fej-fej mellett végzett, azaz szintén nagyjából 27 mandátumra számíthat a baloldali Cionista Unió, az arab lista 13, Jáir Lapid liberális pártja 11, Móse Káhlon Likudból kivált Kulanu pártja 10, Naftali Bennett Zsidó Hazája 8, a vallásos Shasz 7, a másik vallásos párt 6-7, a zöld-szocdem Meretz és Lieberman cionistái 5-5 mandátumot szereztek.

Netanjahu koalíciója tehát: Likud (27) + Zsidó Haza (8) + Lieberman (5). Ezen kívül valószínűleg meggyőzhetők a vallásos pártok és a Likudból kivált Kulanu, ez meg már elég a többséghez. Netanjahu épp ezért az exitpollok publikálása után azonnal felhívta leendő koalíciós partnereit, majd bejelentette, hogy nagy győzelmet aratott a Likud, ezután el is húzott a párt tel-avivi győzelmi bulijára.

A Cionista Unió vezetése egyelőre annyit mondott, hogy Netanjahu megint megtéveszti az országot, hiszen még semmi sincs eldöntve. Ők abban bízhatnak, hogy Móse Káhlon Kulanu nevű pártja nem azért vált ki a Likudból, hogy most újra a Likudot támogassa, így átcsábítható a baloldalra, így pedig ezen az oldalon is megalapozható lenne a többség.

De hogy pontosan hogyan is zárulnak a koalíciós tárgyalások, az csak hetek múlva derül ki. A legégetőbb kérdés most az, hogy hová áll a Kulanu. Ha a forgatókönyv szerint Netanjahuékhoz, akkor sok változás nem várható a jövőben sem az egyre fagyosabb amerikai-izraeli, sem a mérgesedő izraeli-palesztin viszonyban. Utóbbival kampányolt is a Likud vezetője, Netanjahu azt mondta, amíg ő a miniszterelnök, semmiképp sem jöhet létre palesztin állam. (Az eseményeket a Guardian és a Haaretz tudósításán érdemes követni)

UPDATE

A cikk első verziójában azt írtam, hogy Izraelben nincs parlamenti küszöb, de az igazság az, hogy már van, csak alacsony. Bocsánat, benéztem.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.