Izrael cenzúrázni akarja a magyar eurovíziós dalt

Média
2015 március 19., 16:44

Nem tetszik Izraelnek, hogy a 2015-ös Eurovíziós Dalfesztiválon Magyarországot képviselő Csemer "Boggie" Boglárka dalának díszletei megemlékeznek a Gázában megölt gyerekekről, és az ország budapesti nagykövetsége az MTVA-nál próbál intézkedni az ügyben.

A konfliktus forrása az, hogy a Wars for Nothing című "háborúellenes" dal színpadképének részeként a háttérbe vetített szövegfoszlányok között szerepel az is, hogy

"2014 - Gáza - az áldozatok kétharmada civil, köztük több mint 500 gyerek".

Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete most arra kérte az Eurovízó magyar részét bonyolító MTVA-t, hogy töröljék a díszletnek ezt a darabját, mivel az szerint "kellemetlen" Izrael-ellenes politikai üzenet.

A Ynet beszámolója szerint az MTVA képviselője leszögezte Mornak, hogy az Eurovízió szabályai tiltják a politikai üzeneteket, és a Gázával kapcsolatos mondatot törölni fogják. A nagykövet egyúttal felajánlotta, hogy szívesen találkozik a magyar zenészekkel, hogy elmagyarázza nekik álláspontját az ügyben.

(via HVG)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.