Varga Mihály adót csökkentene

gazdaság
2015 március 20., 12:24
comments 76

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Hungarian Business Leaders Forumon tartott hosszú előadást pénteken, amiben felvázolta a magyar pénzügypolitika fő irányait. Beszédében többféle adó csökkentését is meglebegtette. Varga szeint

  1. csökkenni fog a bankadó,
  2. egykulcsossá kell tenni, és 10 százalék körüli szinten rögzíteni a társasági adót,
  3. egyszámjegyűre mérsékelnék a személyi jövedelemadót és
  4. CSÖKKENTENÉK AZ ÁFÁT.

Ezekre azért nem érdemes még mérget venni, Varga szerint jelenleg azt is csak vizsgálja a kormány, hogy az áfacsökkentésre egyáltalán sor kerülhet-e ezen a kormányzati cikluson belül.

A Portfolio korábbi cikke (fizetős link) szerint 2018-ig 600 milliárd forintos mozgástér alakulhat ki a költségvetésben, ez szolgálhat alapot a kormány adócsökkentési céljainak.

A társasági adó most évi 500 millió forintos eredmény felett 19 százalékos, ezt a kulcsot szép lassan közelítenék a 10 százalék felé.

Varga szerint azt is el kellene érni, hogy a NAV-hoz ne érkezzenek adóbevallások, hanem az adóhatóság a nyilvántartórendszerek összekötésével maga számolja ki a jövedelmeket. (Index, Portfolio)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.