Sztrájk miatt egy hónapnyi tananyaggal maradtak le a szerb diákok

A november közepe óta részlegesen sztrájkoló tanárok most azért sztrájkolnak Szerbiában, mert szerintük a februári fizetésüket kb. a harmadával csökkentették. Srdjan Verbic oktatási miniszter ugyanis azt kérte az iskolaigazgatóktól, hogy csökkentsék azoknak a bérét, akik februárban csak rövidített órákat tartottak.

A sztrájk kezdete óta a diákok átlagosan 110 tanórát, vagyis egyhónapnyi tananyagot veszítettek el, és a törvény nem kötelezi az oktatókat a pótlásra.

A tanügyi dolgozók többsége négy hónapja 30 perces, rövidített órákkal tiltakozik a szerb kormány egyik megszorító intézkedése ellen, amivel a közszférában dolgozók béreit 10 százalékkal csökkentették. A tiltakozó oktatási szakszervezetek közül néhánnyal az illetékes tárca februárban ki tudott egyezni, most azok fizetését csökkentették, akikkel nem született megállapodás.

A csökkenésről több információ is napvilágot látott. Az iskolaigazgatók átlagosan 6-8 százalékos csökkentésről beszélnek, míg a szakszervezetek 30 százalékosról, a tanárok pedig azt mondták 1000-2000 dinárral (2500-5000 forint) kaptak kevesebbet a februári munkájukért. De voltak olyanok is, akik egyáltalán nem kaptak fizetést: azoknak az oktatási intézményeknek a tanárai maradtak a bérük nélkül, amikben az igazgatók elutasították a minisztérium csökkentési kérelmét. A szakszervezetek szerint az oktatási miniszter fagyasztotta be a kifizetéseket.

Jasna Jankovic, az egyik tanügyi szakszervezet szóvivője a sajtónak azt mondta: egyetlen, az oktatásra vonatkozó törvény sem tartalmaz olyan rendeletet, aminek értelmében csökkenteni lehetne a sztrájkoló tanügyi dolgozók bérét, amennyiben a minimális munkát teljesítik. (Vecernje Novosti via MTI)

Mi lesz, ha brit mintára a diákok kezdenek el sztrájkolni?