Gyorsan meg kéne jegyezni valamit? Aludjon egy órácskát!

2015 március 23., hétfő 10:47
29
Fotó: Adrian Sampson / Flickr CC BY 2.0

Nagyon jótékony hatással van a szundizás a memóriára, állapították meg a németországi Universität des Saarlandes kutatói a Neurobiology of Learning and Memory című szakperiodikában megjelent tanulmányukban. Kísérletükben 90 magában álló szót és 120, egymáshoz nem kapcsolódó szópárt - például tej-taxi - kellett megtanulniuk a résztvevőknek, majd pár órával később minél többet felidézniük ezekből.

A résztvevők egy része DVD-zéssel, más része alvással töltötte a következő órát. A vizsgálat eredményei szerint azok, akik aludtak

sokkal több szópárra emlékeztek.

A kutatás vezetője, Axel Mecklinger szerint a 45-60 perces alvás akár ötszörös javulást is eredményezhet a memorizálásban és a tanult új információk felidézésében.

Akik aludtak, az alvás után végzet vizsgálaton majdnem olyan jól teljesítettek, mint a közvetlenül a szavak memorizálása után végzett vizsgálaton. A kontrollcsoport teljesítménye elmaradt ettől. Magyarán, azoknál, akik aludtak, jobban bevésődött az információ.

Ennek oka az lehet, hogy alvás közben az agy időnként nagy aktivitást mutat, és ennek fontos szerepe lehet a frissen szerzett ismeretek bevésésében. A lényeg, hogy a kutatók szerint

egy rövid alvás az irodában vagy az iskolában jelentősen javíthatja a tanulás hatékonyságát.

A kutatók szerint érdemes lehet ezt a tapasztalatot beépíteni a tanulási szokásainkba. (Via The Daily Telegraph)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt