Miközben Orbán a fociakadémiákat dicsérte, az utánpótlás csapataink leégtek

futball
2015 március 27., 07:41
comments 249

Olyan hosszan beszélt a magyar foci és az utánpótlás helyzetéről Orbán Viktor csütörtökön a Puskás-Suzuki-kupa sorsolásán, mnt idén semmi másról. Ez az a nemzetközi utánpótlás torna, amin a 17 éves kororsztály vesz részt, Felcsúton rendezik, idén már nyolcadszorra, és a házigazda Puskás Akadémia még soha nem nyerte meg. Igaz, a Real Madrid korosztályos csapata is rendszeresen részt vesz rajta (most is, a Feyenoord, a Honvéd, a Hagi Akadémia és a Panathinaikos mellett)

Orbán szerint egyébként azért is nagy dolog, hogy ez lesz a nyolcadik torna, mert van "végre valami, amelynek a területén nem ellenfeleket látnak egymásban a közélet szereplőit, mindig mindenki támogatta. Hozzá kell tennem, hogy még amikor a mi politikai riválisaink voltak kormányon, ők sem tettek semmit annak érdekében, hogy ellehetetlenüljön ez a torna".

Képzeljék, meg a Quaestor-ügy is szóba kerül, így:

"most Győrben éppen rossz dolog történik, de Győrben azért mégiscsak van egy akadémia, amelyik hétről hétre komoly erőpróba elé állítja az oda érkező riválisokat".

Szóval, ennek a tornának a sorsolásán, Felcsúton azt mondta a miniszterelnök:

"Azt hiszem, hogy az akadémiák megalapításával elkezdődött a magyar felnőtt futballnál jobb színvonalú utánpótlás-nevelés Magyarországon. Ez jó esélyt ad arra, hogy gyorsabban tudjunk visszakerülni a világ élvonalába, ahol szerintem a helyünk van, mint hogyha egyszerűen csak a hagyományos klubszerkezetre bíztuk volna az utánpótlás munkamegszervezését."

Ez minden bizonnyal így van, de talán érdemes átnézni, hogy mire is jutottak pont ezen a héten korsztályos labdarúgó válogattaink.

A 17 évesek nem jutottak ki a korosztályos Európa-bajnokságra, miután a Felcsúton megrendezett minitornán utolsók lettek Csehország, Skócia és Bosznia-Hercegovina mögött, két vereséggel, egy döntetlennel, három meccsen egyetlen rúgott góllal. Belvon Attila szövetségi edző a Nemzeti Sportnak azt mondta, hogy a tizenöt–tizenhat éves korosztály játékban és eredményesség terén is nemzetközi szinten teljesít, és ekkor történik valami, ami miatt megreked a fejlődés. "Lehet, hogy a felnőtté válás is az okok között szerepel,

de sokkal inkább a szakmai képzésben, a játékosok hozzáállásában és a társadalmi közegben keresendő a hiba."

A 18 évesek a Fradi-stadionjában kaptak ki Norvégiától felkészülés meccsen. A meccs után Pisont István szövetségi edző az öltözőben azt mondta: ezzel a korosztállyal nem akar tovább dolgozni.

A 21 évesek Tatabányán felkészülési mérkőzésen 2–1-es vereséget szenvedtek Skóciától.

A Puskás-Suzuki-kupát egyébként a köztévé közvetíti, ezt külön megköszönte Orbán Viktor az MTVA-nak és Szabó László Zsolt vezérigazgatónak, aki a torna társvédnöke. "Beszéltem itt az elnök úrral, aki egyébként kiváló kispályás futballista volt, egyetemi éveimből emlékszem a rivális csapatokban időnként igazságtalan módon győzelmeket arattak velünk szemben, ezért nem lettünk soha bajnokok a kispályás bajnokságban, hanem ők, de ez nem tartozik ide". A felcsúti torna Orbán szerint jó bemelegítés arra a tervre, hogy a Magyar Televíziónak lesz sporttévéje.

(címlapkép:  puskasakademia.hu/Takács József)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.