Közös arab hadsereget állít fel az Arab Liga

Egységes haderő létrehozásáról hoztak határozatot az arab államok vezetői az Arab Liga vasárnap záruló 26. éves csúcstalálkozóján az egyiptomi Sarm-es-Sejkben.

Az idei soros elnökséget betöltő egyiptomi elnök, Abdel-Fattáh esz-Szíszi záróbeszédében bejelentette:

„a közös haderő megalakításával kapcsolatos szempontok tanulmányozását egy újonnan létrehozandó, magas szintű bizottság fogja elvégezni, az arab hadseregek főparancsnokainak felügyelete alatt.”

A szóban forgó katonai erő egy hónapon belüli megteremtéséről már csütörtökön előzetes határozatot fogadtak el az arab külügyminiszterek, a liga főtitkára azonban akkor hangsúlyozta, hogy egyelőre elvi megállapodásról van szó, a hadsereg létrejöttével kapcsolatos gyakorlati részletekről csak ezután egyeztetnek a tagállamok.

Egyiptomi katonai források szerint a közös haderőt 40 ezer fősre tervezik, magasan képzett katonák szolgálnak majd a csoportban, és harci gépek, valamint hadihajók támogatják majd az egységeket. A közös haderő központja Kairó vagy Szaúd-Arábia fővárosa, Rijád lehet.

Az arab országok majd 65 éve szeretnének közös hadsereget, de az most sem valószínű, hogy az Arab Liga mind a 22 tagállama részt vesz ebben az indítványban. Egyiptom és Szaúd-Arábia közös elhatározása azonban már önmagában is jelentős fejlemény. (MTI, NYT, BBC)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.