https://img.444.hu/sagvari_tuntetes.jpg

Kétezren tüntettek Szegeden a Ságvári gimnázium nevéért

oktatás
2015 március 31., 07:32
comments 97

A tüntetők közül sokan "60 éve Ságvári" és "Ságvári szeretlek" feliratú kitűzőt viseltek. A transzparenseken az iskola neve és a "Je suis Ságvári" feliratok voltak olvashatók. A tiltakozás elején az iskola dísztermének a Hősök kapuja fölötti ablakaiban fényfüzéreket gyújtottak meg, amelyek a Ságvári nevet formázta.

Az iskolától Szeged belvárosán keresztül vezető menetben részt vett Botka László (MSZP) polgármester, Szabó Sándor (MSZP) szegedi országgyűlési képviselő, a baloldal és az LMP több más helyi politikusa.

A demonstrációt biztosító rendőrök becslése szerint a kétezer ember a Csongrád Megyei Kormányhivatal épületéhez vonult, ahol átadtak egy Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének címzett petíciót, melyben azt kérték, maradhasson meg az intézmény neve.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Szabó Sándor országgyűlési képviselőnek a témában Balog Zoltánhoz írt levelére válaszolva március közepén kifejtette, az iskola figyelemre méltó teljesítménye nem "a kommunista áldozatvállalás jelképévé vált" Ságvári Endre nevének következménye. Szerinte fontos, hogy mindenki számára vállalható példaképei legyenek az intézménynek, ne olyanok, akik megosztják az embereket.

A kereszténydemokrata politikus közölte, az iskola új névadójának megtalálása a helyi közösségek szempontjaira és a lokálpatrióta javaslatokra tekintettel történhet meg. (MTI)

A Ságvári-saga előzményei itt olvashatók.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.