Tiborczék LED-lámpáit nem szeretik az óbudai lakótelepen

Budapest
2015 március 31., 09:02
comments 442

Nagyon nem tetszik a III. kerületi, Pók utcai lakótelepen élőknek az új közvilágítás. Pedig kimondva ez a kísérleti terepe a fővárosban a megszokott, sárgás fényű lámpák lecserélésének az energiatakarékosabb, fehér fényű LED-esekre.

Egyelőre kevés helyen próbálták ki Budapesten: a Rákóczi hídon, az Árpád fejedelem útján, a Vérmezőn lett ilyen tavaly, és idén először a Pók utcai lakótelepen. A főváros közvilágítási cége, a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. közbeszerzésén az Elios Zrt. nyerte el az óbudai lámpaszállítási lehetőséget. Igen, ez az a cég, amelyik különösen a fideszes vezetésű önkormányzatoknak köszönhetően tarol a piacon, tulajdonosa Tiborcz István, Orbán Viktor veje.

Nem szállítottak olyan sok lámpát, mint számos városba, de ez igazából belépő lehet egy óriási üzletbe. A 233 lámpáért 14,2 millió fizetett a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft.

photo_camera Részlet az Elios és a BDK szerződéséből

De a mostani kisebb projektek után a főváros középtávon 100 000 lámpatest korszerűsítésére készül. Ezt teljesen vagy akárcsak részben megszerezni még a mostanában feltűnően megerősödő Eliosnak is óriási üzlet lenne.

A főváros közvilágítási cége azt írja, a nagy váltás előtt "mindenképpen szükséges az új technológia kipróbálása, tapasztalat szerzése különböző jellegű közvilágítási elrendezések esetén (főutak, parkok, lakótelepek, hidak, stb.)".

Az emberek átszoktatása az enegriatakarékosabb, környezetkimélőbb, kevésbé fényszennyező technológiára a lakótelepen egyelőre nem megy simán. Vagy nem sikerült beállítani a lámpákat, vagy a Pók utcaiak az átlagosnál is jobban szeretik a megszokott dolgaikat, de komoly felháborodást váltott ki az új közvilágítás. Kevesebb fényt szór, nagyobbak lettek az árnyékos részek.

Csak egy példa:
pokutcai

A főváros közvilágítási cége, a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. annyi panaszt kapott, hogy hosszú közleményben magyarázza meg a Pók utcaiaknak, miért is volt szükség a változásokra.

Mindenképpen cserélni kellett, mert az eddigi lámpák elavultak és drágák voltak. A LED-es lámpák energiatakarékosabbak, és jobban lehet irányítani a fényüket. Vagyis kevesebb a szórt fény, ami csökkenti a fényszennyezést, viszont több, korábban bevilágított rész árnyékba borul.

A BDK ezzel kapcsolatban azt írja: "Természetesen megértjük, hogy a korábbitól eltérően, kevesebb szórt fényt okozó, emiatt célirányosabb világításhoz történő alkalmazkodás időt jelent, esetleg kellemetlen érzetet kelthet – bár van nagyon pozitív visszajelzés is a lakosság részéről –, vagy esetleg nehezebbé teszi a kapualjakban a láthatóságot. Ez utóbbi tekintetében sajnos a társasházak közösségének segítséget kell kérnünk a bejárathoz történő – minimális költséggel megvalósítható, kapunyitást segítő egyszerű homlokzati lámpatest felszerelésében.

A kapualjak megvilágítása nem képezheti a közvilágítás feladatát, hiszen nekünk a fényszennyezés csökkentésére és az energia költségek visszafogására is kell gondolnunk, ami társadalmi szinten mindannyiunk pénztárcáját kedvezően érinti.

Ugyanakkor, a visszajelzések nagyban segítenek abban, hogy a tervezők figyelmét felhívjuk a környezeti megvilágítás növelésének fontosságára (szakszerűen a környezeti hányados növelésére), egyes speciális helyeken esetleg a sétányvilágító jelleg erősítésére".

A cég szerint lehetne ideálisabb a közvilágítás, de annak kialakítása nagyon drága lenne, oszlopokhoz, a hálózathoz is hozzá kellene nyúlni, amire viszont nincs elég pénz. A lámpák LED-esre cseréléshez egyébként jelentős forrásokat ad az Európai Unió.

Nemcsak a fény-árnyék változik, a fény színe is. A korábbi nagynyomású nátrium fényforrású lámpák sárgás színű fényt bocsátottak ki. A LED-esek fehéret. Ez a BDK szerint közvetlenül a cserét követően szokatlannak tűnik, azonban például "a színvisszaadásuk sokkal jobb, ezáltal a környezetben a színek valósághoz közelebbiek". Külön jelezték azt is, hogy a lámpatestek fénye semleges fehér, és nem hideg kékes színű, mivel az alkalmazott színhőmérséklet 4000 Kelvin.

Akit érdekelnek a részletek: "Természetesen ez a nátrium lámpák kb. 2200 K színéhez képest más jellegű, semleges fehér, de távol van a sokat kritizált, kékes-fehér, 5- 6000 K színhőmérséklettől. Ez tudatos döntés, nem szeretnénk ennél fehérebb fényt Budapesten megvalósítani."

A BDK végül arra biztat mindenkit, hogy írja meg észrevételeit, mert éppen most van véglegesítés alatt

"a fővárosi közvilágítási mesterterv",

amihez a cég szerint lakossági vélemények nagyon fontos kiegészítő információt jelentenek.

Vagyis hamarosan nem csak a Pók utcaiak barátkozhatnak meg a LED-es közvilágítással. És jöhetnek az újabb közbeszerzések is.

(a címlapos kép forrása Óbuda honlapja)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.