Törvénytelen volt a Nyemcov-gyilkosság három gyanúsítottjának letartóztatása

2015 április 1., szerda 14:00

A fellebbviteli ügyekben döntő moszkvai városi bíróság szerdán törvénytelennek ítélte, és felülbírálta három észak-kaukázusi férfi letartóztatását a Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus megölésében való részvétellel gyanúsítottak közül.

A döntés ellenére a három férfit (Hamzat Bahajev, Tamerlan Eszkerhanov és Sagit Gubasev) nem engedték szabadon, mert a moszkvai városi bíróság visszautalta az ügyet az elsőfokú bíróságnak. Addig a letartóztatottak őrizetben maradnak.

A három férfit Moszkva környékén fogták el március elején, és azzal gyanúsították meg őket, hogy részt vettek Nyemcov megölésében.

Zaúr Dadajev a bíróságon. AFP PHOTO / PHILIPP KIREEV

A gyilkosság első számú gyanúsítottja a Ramzan Kadirov csecsen elnökhöz közel álló Zaúr Dadajev, a Szever nevű csecsen belügyi zászlóalj egykori parancsnokhelyettese. A férfi most ártatlanságát hangoztatta, és visszavonta korábbi beismerő vallomását. Azt a vallomást, amit minden bizonnyal úgy vertek ki belőle. Dadajev azt mondta, hogy nyomást gyakoroltak rá, és lediktálták neki vallomását.

"Semmilyen tanú sincs, van alibim, a gyilkosság idején otthon voltam."

Arról is beszámolt, hogy március 5-én Ingusföld fővárosában "ismeretlenek" elrabolták, és azzal fenyegették, hogy megölik őt és a barátját. Ezért tett vallomást kényszer hatására.

A bűnügyben nyomozó Anton Migunov ugyanakkor a bíróságon közölte, hogy Dadajev több beismerő vallomást is tett, amelyek során saját magára és a bűnügy más szereplőire is terhelő adatokkal szolgált. A nyomozó azt is elmondta, hogy nem a csecsen belügyi katona vallomásai az egyedüli bizonyítékok, a bűnüldöző szerveknek más nyomok is a rendelkezésére állnak, de azokat egyelőre nem hozhatják nyilvánosságra. Azt is elmondta, hogy a nyomozást intenzíven folytatják, a gyilkosság megrendelőjét keresik. Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus megölését ugyanis bérgyilkosságként is vizsgálják.

A moszkvai városi bíróság helybenhagyta Dadajev letartóztatását, és így döntött a férfi unokatestvére, Anzor Gubasev esetében is.

(via MTI)