Lukasenka: Fehéroroszország nem lesz Oroszország észak-nyugati határvidéke

A fehérorosz elnök ezt a Bloombergnek adott interjújában mondta el.

A fehérorosz elnök szerint sokan birodalmi mentalitással rendelkeznek Oroszországban, és úgy gondolják, hogy Fehéroroszországnak az Oroszországi Föderáció észak-nyugati határvidékének kellene lennie. „Erre konkrét válaszunk van: ez nem fog megtörténni” – mondta Lukasenka.

„Ahogy az sem, hogy Oroszországgal valaha konfrontálódjunk”

– mondta.

Szerinte a mai orosz vezetés egyszer sem vetette fel az ország csatlakozását Oroszországhoz, bár elismerte, hogy a múltban voltak erre utaló célzások, amik az állítása szerint nagyon kemény reakciókat váltottak ki a részéről, mert az országa önálló, független, és az is marad. Vlagyimir Putyin orosz elnök sosem vetette fel a kérdést, mert „tudja hogy reagálok rá” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy lehetséges-e egy háború Oroszország és Fehéroroszország között, azt válaszolta, „nincs rá ok”, de a „nemzete bárki ellen harcolni fog, aki el akarná foglalni földjét”.

Az ukrajnai konfliktusról azt mondta, hogy háborúba torkollhat, mert egyik fél sem bízik a másikban, és ha az USA Államok békét és stabilitást akar Ukrajnában, akkor részt kell vennie a békefolyamat előmozdításában.

Lukasenka szerint problémát jelent Ukrajnában azoknak a fegyveres csoportoknak a jelenléte, amik nem engedelmeskednek az ukrán vezérkarnak és az elnöknek. Szerinte ezek a csoportok – amiket az oligarchák zászlóaljainak nevezett – sokkal nacionalistábbak a kijevi vezetésnél. (MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.