Hende Csaba szerint minden rendben volt a párizsi luxusútjával, ahová állami pénzen nem a feleségével, hanem későbbi élettársával utazott

politika
2015 április 03., 07:08
comments 81

Volt Hende Csaba honvédelmi miniszternek az a 2011. október 22-23-i, ottalvós útja Párizsba. A program egy ünnepi Liszt-koncert volt és egy szentmise. A honvédelmi miniszter nem egyedül ment, de nem a felesége, hanem az akkori titkárságvezetője, Szajlai Mónika kísérte el. Kettejük útja összesen 468 ezer forintjába volt a magyar adófizetőknek. A szállásköltség volt a legnagyobb tétel, az egy éjszakáért kifizetett 251 ezer forintért pazar szobákat lehet kivenni luxusszállodákban még Párizsban is. Az útiköltség is 151 ezer forint volt. Ehhez jött még 50 ezer forint napidíj is.

Az útról beszámoló Blikk szerint Hende és Szajlai nemcsak 1956 évfordulóját, hanem a Hendénél 17 évvel fiatalabb Szajlai Mónika születésnapját is megünnepelhették Párizsban. Szajlai 2013-ban élettársa lett Hendének, de 2011-ben a honvédelmi miniszter még házasságban élt Stiber Szilviával, két gyereke anyjával.

Hende az újtáról eddig keveset árult el, az RTL-nek nyilatkozta azt, hogy nem emlékszik, melyik szállodában szálltak meg, de külön szobában laktak, a repülőn külön osztályon repültek. Arra a kérdésre, hogy miért a titkárságvezetője kísérte el, azt mondta: "Különböző eseményeken való megjelenéssel kapcsolatban voltak kötelezettségei". Meg azt is, hogy egy "minisztert a kísérője kíséri".

Hendét két parlamenti képviselő is megkérdezte az útról. Szél Bernadett (LMP) az "Adófizetők pénzén kéjutazás?" címmel arra volt kiváncsi, hogy szakmailag mi indokolta, hogy a párizsi '56-os megemlékezésre titkárságvezetőjét, Szajlai Mónikát vigye magával, arányosnak tartja-e a drága szállást és mennyibe került Szajlai útja?

Hende szerint az utat a minisztérium szakemberei szervezték, "nem tisztem és nem is tudom megítélni a hivatalos külföldi utak szállásköltségeinek arányosságát". A delegáció összetételét az "adott program előkészítéséért felelős minisztériumi állomány" határozza meg és hagyja jóvá. Ezek szerint abba Hendének nem volt beleszólása, egyszerűen szerencséje volt, hogy így alakult, és Szajlai kísérte el. Szajlai útiköltségéről annyit írt, hogy az egy táblázatból kiolvasható. Ebből számoltuk ki mi is a fenti költségeket.

hendeutja

Szabó Szabolcs független képviselő több kérdést is feltett, csak néhány ezek közül:

  • Pontosan mi volt a feladata a párizsi utazás alatt dr . Szajlai Mónikának?
  • Miért jár ugyanolyan luxusellátás egy irodavezetőnek, mint egy miniszternek?
  • A delegáció elszállásolására egy közös, vagy két külön szobát vagy lakosztályt béreltek?
  • Igaz-e, hogy élettársa, dr. Szajlai Mónika születésnapja egybeesik a delegáci ó látogatásának időpontjával?
  • Miért nem tettek eleget törvényi kötelezettségüknek, akkor, amikor a napilap közérdekű adatigényléssel szeretette volna megtudni az utazás körülményeit, költségeit?
  • Minisztersége idején mely delegációk tagjaként vett rész külföldi programokon, melyeknek dr. Szajlai Mónika is tagja volt?
  • Összeegyeztethetőnek tartja-e Miniszter Úr a politikusokkal, és különösen a kormány tagjaival szemben elvárt példás életmóddal, hogy az élettársává vált irodavezetőjével közpénzből finanszírozott párizsi utazáson vett részt ?

Hende a Szajlaira vonatkozó kérdésekre nem válaszolt, pedig alaposan átolvasta Szabó levelét. Mert kiszúrta például azt, hogy a képviselő nem 2011. október 22-23-át, hanem 2012-öt írt a kérdésében.

"Végül tájékoztatom, hogy 2012. október 22-23-án semmilyen párizsi rendezvényen nem vettem rész".

Hende, szemben a szintén utazásgate-be keveredett Lázár Jánossal, nem fizette vissza az utazás költségeit, a válaszai szereint persze nem is lenne rá oka, hiszen a minisztérium apparátusa intézet mindent, szabályosan.

Élettársa, Szajlai Mónika már nem titkárságvezető a Honvédelmi Minisztériumban, feljebb lépett. Két állami cégnél kapott állást, a jegybankhoz tartozó Magyar Pénzverő Zrt. stratégiai vezetője és a Diósgyőri Papírgyár Zrt.-nél is vezető beosztásban dolgozik. Utóbbinál igazgatósági tag is, ott havi 507 ezer forintot keres. Hendével már az esküvőjüket tervezik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.