Orosz ellenőrök jönnek magyar és görög húsfeldolgozó cégekhez

gazdaság
2015 április 07., 16:26
comments 41

Az orosz Állategészségügyi és Növényvédelmi Szövetségi Szolgálat (Rosszelhoznadzor) egyeztette az illetékes magyar és görög hatóságokkal a hústermékek oroszországi exportjában érdekelt vállalatok ellenőrzésének részleteit.

Az orosz szakhatóság azután számolt be erről, hogy Szergej Dankvert, a Rosszelhoznadzor vezetője telefonon beszélt a magyar és a görög kollégájával.

Alekszej Alekszejenko, Dankvert tanácsadója a TASZSZ orosz hírügynökségnek elmondta, hogy mindkét országban április 20-án kezdődnek az ellenőrzések. 10 nap alatt az orosz szakértők két csoportja 20-20 vállalatnál végez majd ellenőrzéseket. A konkrét cégek listáját hamarosan véglegesítik.

Görögország március 3-án levélben kérte a Rosszelhoznadzort, hogy vegyen le az EU-s agráráruk oroszországi szankciós listájáról egy sor görög terméket, például:

  • földieper
  • kivi
  • őszibarack
  • halak
  • tenger gyümölcsei

Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter még egy márciusi nyilatkozatában mondta azt, hogy Oroszország keresi a lehetőségét, hogy enyhítsen az élelmiszerembargón Görögország és Magyarország esetében. Később a Rosszelhoznadzor közölte, hogy a szándékai szerint április 6-án elkezdik az ellenőrzéseket görög, ciprusi és magyar húsfeldolgozó vállalatoknál, hogy felgyorsítsák a szállítások kezdését, ha feloldják a tilalmat.

Oroszország 2014. augusztus 8-án rendelt el behozatali tilalmat az Európai Unió tagállamaiból, Norvégiából, Kanadából, az USA-ból és Ausztráliából származó élelmiszerekre, köztük gyümölcsökre és halakra. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.