Örömhír: el lehet menni az autópályán jobbról a belső sávban pöffeszkedő rendőrautó mellett. De csak óvatosan!

2015 április 9., csütörtök 5:08
239

Hetek óta azon vitatkozik a fél ország, hogy el lehet-e menni az autópályán jobbról, a külső sávban egy autó - súlyosabb esetben rendőrautó - mellett, ami bűnmegelőzési vagy pöffeszkedési célzattal a belső sávban halad, ahol a KRESZ szerint eleve nem szabadna folyamatosan közlekednie.

A vitát az Index videója váltotta ki, amelyen az látható, ahogy egy az M3-as belső sávjában tötyögő rendőrautó feltart egy egész kocsisort, és senki nem meri megelőzni, merthogy ugye jobbról előzni tilos.

Az Indexhez most érkezett meg az ügyben illetékes Nemzeti Fejlesztési Minisztérium válasza, amiben az áll, hogy

"az előírások elsődlegesen a hirtelen, és ezért különösen veszélyes sávváltásokkal való előrehaladást tiltják. Így szabályos lehet az is, ha a jármű cikázás, szlalomozás nélkül, folyamatosan a külső sávban maradva halad el jobbról a belső sávban lassabban autózó mellett."

Mondjuk nem értem, mire ez a nagy felhajtás, én eddig is úgy értelmeztem a KRESZ-t, hogy ha "előzni" nem is, folyamatosan "elhaladni" el lehet jobbról, ahogy az tök régen le van írva:

Előzés: járművel az úttesten azonos irányban haladó másik jármű melletti elhaladás. Párhuzamos közlekedés esetében a különböző forgalmi sávokban folyamatosan haladó járművek egymás melletti elhaladása nem minősül előzésnek.

Ahogy az a minisztérium válaszából is kiderül, az ilyen esetekben a megoldás tehát:

elhaladásnak álcázni az előzést.

Csak óvatosan!