Az orosz fenyegetés ellenében szövetkeznek az északi államok

Az államközi katonai és titkosszolgálati együttműködés elmélyítéséről állapodott meg Izland, Norvégia, Dánia, Svédország és Finnország. Erről az 5 állam védelmi miniszterei egy nyílt levélben tájékoztatták a nyilvánosságot a norvég Aftenposten napilapban. A cikkben a miniszterek azt is határozottan kijelentik, hogy az együttműködést az európai biztonságot veszélyeztető orosz fenyegetés növekedése miatt érzik szükségesnek.

„Az Ukrajna elleni orosz agresszió és a Krím illegális bekebelezése a nemzetközi jog és más államközi szerződések megsértései.”

- áll a politikusok közleményében.

Az együttműködés elsősorban több közös katonai gyakorlatról és titkosszolgálati információmegosztásról szól majd, de védelmi felszerelést is szereznek majd be együtt az északi államok.

Elemzők szerint az együttműködés még közelebb ránthatja a NATO-hoz a katonailag semleges Svédországot és Finnországot. A két ország kormánya sietett is leszögezni, hogy az északi együttműködést nem a NATO alternatívájának szánják, csupán az 5 állam hangolja jobban össze katonai lépéseit.

Ettől függetlenül persze több szakártő is biztosra veszi, hogy Moszkvában agresszióként fogják majd értékelni az északi együttműködést is, hiszen Oroszország mindig felkapja a vizet, mikor a semleges Finnország NATO-tagokkal bandázik. (Yle)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.