Újabb tucatnyi menekült veszett a Földközi-tengerbe

Tbg
külföld
2015 április 16., 13:46
comments 92

A hét elején legalább négyszázan haltak meg, amikor elsüllyedt egy Líbiából Olaszországba menekülteket szállító hajó. Most újabb hajót ért baleset: több tucatnyian haltak meg.

A baleset túlélői elmondták, hogy a hajónak alig nevezhető tákolmány már a partoktól nem messze süllyedni kezdett, összesen 45-en ültek rajta. Négy embert tudtak kimenteni a rendőrök.

Közben 15 muszlimot letartóztattak az olaszok, mert azzal gyanúsítják őket, hogy 12 keresztény menekülttársukat dobták a tengerbe a fedélzetről egy másik hajóbalesetben.

Olaszország továbbra is vitában áll az EU-val az észa-afrikai menekültkérdés ügyében.

Csütörtökön az olasz külügyminszter  Paolo Gentiloni kijelentette, az EU-nak nincs adekvát válasza az olasz menekülthelyzet rendezésére, hiába is kéri Olaszország az EU-tól, hogy hatékonyabban próbáljon meg a helyzeten változtatni.

Az EU illetékes szerve erre azt válaszolta, nincs gyors és hatékony megoldás a menekültáradat kezelésére.

Olaszország tavaly az EU-ban az ötödik legnépszerűbb célpontja volt a menedékkérőknek. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.