KDNP: A saját családok pártján

POLITIKA
2015 április 17., 10:01
comments 194

Hargitai János KDNP-s országgyűlési képviselő és az előzetesben lévő Buda-Cash-vezér, Tölgyesi Péter rokonok - írta meg a Blikk. Tölgyesi az élettársa a képviselő lányának, Hargitai Lindának, gyerekük is született  pár hónapja. Esküvőről nem tudni, de azért egy gyerek születése csak ad alkalmat arra, hogy találkozzon egy gyerek apja és nagyapja.

De Hargitai János szerint ez nincs így.

„A lányom élettársát alig ismerem. Talán ha háromszor találkoztam vele, ők Budapesten laknak, mi meg vidéken. Ha tudtam vagy sejtettem volna, hogy egy csalóról van szó, akkor gondolhatja, megóvtam volna tőle a lányomat”

– mondta a Blikknek a Baranya megyéből legalább a Parlament kedvéért rendszeresen Budapestre járó politikus. A Buda-Cash Brókerházat vezető Tölgyesi és az osztrák Gutmann Bank magyar leányvállalatának ügyféltanácsadójaként dolgozó Hargitai Linda két éve ismerkedtek meg. A politikus szerint Tölgyesi életvitelében nem volt semmi gyanús, nem élt nagy lábon. A több tízmilliárdos csalás egyik gyanúsítottja, Tölgyesi előzetesét hétfőn hosszabbították meg július közepéig. 

Nem ez az első apák-fiúkozásra, apák-lányokozásra lehetőséget adó szál a brókersztoriban. Szintén a Blikk írta meg, hogy a Quaestor-vezér Tarsoly Csaba személyi titkárának, Mikuska Zoltánnak az élettársa Polt Péter legfőbb ügyész lánya. Mikuska a Miniszterelnökségről igazolt át a Quaestorhoz három éve.

KDNP-s politikustól egyébként szokatlan, hogy ennyire nem tart szoros kapcsolatot a gyerekével, a családi összetartás jellemezte a frakciót korábban. 2011-ben derült ki a Blikk cikkéből, hogy a képviselőcsoport negyede a saját rokonait alkalmazza a parlamentben. Sőt, egész kis politikusdinasztiák alakultak ki a pártban.

A frakcióvezető Harrach Péter, Básthy Tamás és Szászfalvi László a fiát, Bagdy Gábor és Salamon László a lányát, Lukács Tamás és Stágel Bence a feleségét alkalmazta. De a legjobb mégis az a keresztbefoglalkoztatás volt, amiben Rubovszky György és Latorcai János állapodott meg. Rubovszky titkára Latorcai felesége volt, Latorcaié pedig Rubovszky lánya, Csilla.

Rubovszkyék

Rubovszky Csilla ekkor már önkormányzati képviselő volt az V. kerületben, 2004 óta a belvárosi KDNP elnöke, sőt, a Fővárosi Közgyűlésnek is tagja volt 2010-től. Jelenleg alpolgármester az V. kerületben és idősügyi miniszteri biztos. Emellett gyakorló ügyvéd is.  A Fidesz-frakció kikért szerződéseiből derült ki, hogy összes 12 milliót kapott a kormánypárti frakciótól is, jogi tanácsadásért. Szóval, nyilván jól jött az a plusz havi nettó 85 ezer is, amit Latorcaitól kapott. 

rubovszky

De nemcsak a parlamentben futhattak össze, hanem akár a belvárosi önkormányzatnál is, ahol Csilla alpolgármester volt, apja, György pedig több cikluson át kapott havi fizetést az ingatlanügyek megszakértéséért. Az Indexnek azt mondta: nem szabad összefüggéseket keresni a szakértői megbízatása és lánya alpolgármestersége között.

Harrachék

Harrach Péter a három közül az egyik fiát alkalmazta a parlamentben. Ketten politikai pályára léptek. A középső, Péter a zuglói Fidsz-KDNP frakcióvezetője volt Papcsák Ferenc polgármestersége alatt, de belebukott a fideszes belharcba. A Lipták villa vezetője lett, ez a Zuglói Cserepes Kulturális Non-profit Kft.-hez tartozik. Havi bruttó 300 ezer forintot kap a munkájáért.

A legkisebb Harrach fiú,, Tamás, a 13. kerületi Fidesz frakcióvezetője, 2009-től a Fidesz újlipótvárosi választókerületi elnöke is. Az önkormányzati választáson ősszel egyéiben elbukott, de listáról bekerült a XIII. kerületi képviselőtestületbe.

Latorcaiék

A parlament KDNP-s alelnökének, Latorcai Jánosnak két fia van. Csaba a II. kerületben volt kerületi képviselő, volt az Emminél helyettes államtitkár, innen hívták át a Miniszterelnökséghez helyettes államtitkárnak.

photo_camera Alelnök és helyettes államtitkár

A kisebbik fiú, Zsombor, az állami MVM Zrt. környezetvédelmi osztályvezetője, felügyelőbizottság tag is az egyik MVM-cégnél.

Szászfalviék

Szászfalvi László KDNP-s országgyűlési képviselő, államtitkár fia, Bence apja titkára volt a parlamentben, amíg ezt még lehetett. Aztán az apja választókörzetében, a Csurgói Női Kézilabda Club elnöke lett 2012-ben. Azt mondta, apja és anyja is egész életükben a közösségért tettek Csurgón, benne is érlelődött már, hogy valamilyen szerepet vállaljon, ekkor kérték fel a női kézisek elnökének.

Az országgyűlési képviselő apa rendszeresen részt vesz a klub rendzevényein. A csarnok megújul, női akadémiát terveznek. Az államtitkár azt mondta: „Csurgó modernkori történelmének legjelentősebb beruházása zajlik most, mely alapjaiban fogja meghatározni Csurgó jövőbeli sport- és gazdasági sikereit, becsüljük meg ennek jelentőségét”.  A képviselő egyik lánya a klub játékosa, indult diákpolgármester-választáson a Munkácsy Mihály Gimnáziumban, de nem nyert.

Hoffmannék

Hoffmann Rózsának két gyereke van, egy fiú, egy lány. A lány Horváth Kornélia, irodalomtörténész. A KDNP pártalapítványának az ösztöndíjasa volt 2007-ben, a Politikai beszédek retorikai elemzése című tanulmányon dolgozott. A Hoffmann Rózsa által kitalált, a KDNP által kiírt irodalmi pályázat zsűrijének is tagja volt.

Firtlék

Firtl Mátyás országgyűlési képviselő és lánya, Katalin akár a kópházi képviselőtestületben is beszélgethettek egymással 2010 és 2014 között.

photo_camera Kópháza képviselőtestülete pár ciklussal korábban. Forrás: kophaza.hu

Sőt, Firtl lánya még akkor is Kópháza alpolgármestere volt, amikor a település díszpolgári címet adományozott az édesapjának.

photo_camera A díszpolgári címmel. Forrás: sopron.hu

Firtl lánya nemcsak Kópháza alpolgármestere, de a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat megyei közgyűlésének alelnöke is volt. Nem kerülték egymást az apjával, előfordult, hogy Firtl Mátyás országgyűlési képviselőként számítógépet ajándékozott a soproni Családok Átmeneti Otthonának. Az ajándékot a Fidesz Győr-Moson-Sopron Megyei Női Tagozatának alelnöke, Egresitsné Firtl Katalin adta át, együtt a Fidesz Női Tagozata ajándékaival.

Firtl Katalin 2010 ősztől már nem képviselő, külső tagként maradt azért, és a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány irodavezetője lett. Anyósa elég értékes trafikkoncessziót nyert az osztrák határ mellett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.