https://img.444.hu/kocsis_mate_mocsai_keziszovetseg_2.jpg

Végre egy fideszes politikus egy sportszövetség élén

sport
2015 április 17., 12:45
comments 376
  • Parlamenti mandátumot már nem, de sportszövetségi választást még simán tud nyerni a Fidesz.
  • Egy fideszes nagyon háttérembert egy elsővonalas fideszes váltotta a kézilabda szövetségnél.
  • De mi lesz Simicska Lajos kedvenc klubjával, a Veszprémmel?

Két jelölt volt a kézilabda szövetség elnöki posztjára a mai küldöttgyűlésen:

  1. Farkas Ágnes olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok kézilabdázó, 206-szoros válogatott.
  2. Kocsis Máté fideszes politikus, Józsefváros polgármestere.
photo_camera Farkas Ágnes és Kocsis Máté, a két elnökjelölt. Fotók: Botos Tamás

Természetesen Kocsis Máté nyert, aki szabadidejében szívesen focizik, és a küldöttgyűlésre is elkísérte a Fidesz-sajtóosztályának két munkatársa.

Hogy mi kell pontosan ma Magyarországon egy sportszövetségi elnöki posztjához, sportolói múlt, kommunikációs képesség, vezetői tapasztalat, sok munka, sok pénz, befolyásos barátok vagy lobbizási képesség, az nem teljesen világos, de az biztos: fideszes háttér az tuti befutó.

Németh Szilárd például január végén nagyon simán győzte le a birkózószövetséget 23 évig irányító, olimpiai bajnok Hegedűs Csabát. A rezsibiztos gyerekkorában birkózott.

Kocsis Máténak másfajta kötődése van a kézilabdához. Miután a 2009-es időközi választás után egy évvel újra Józsefváros polgármestere lett, a Ferencvárosi Torna Club alelnökének választották, majd 2011. január 13-án a FTC női kézilabda-szakosztály elnökségi tagja lett. Ez így akkor már elég is a szövetség elnöki posztjára.

photo_camera Küldöttek gyűlésen.

Az előd, Vetési Iván a jól csengő Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának vezetőjeként és miniszteri biztosként lett a kézilabda szövetség elnöke 2011-ben. Ez azért még kevés lett volna egy sportszövetség vezetésére, ahová inkább első vagy másodvonalbeli kormánypárti politikusokat szokás választani. Hogy hogyan talált egymásra a KEKKH-elnök és a szövetség, az nem teljesen világos, de mindenki erős fideszes hátszélről tud.

photo_camera Vetési Iván távozó elnök

Hogy pontosan ki támogatta annak idején Vetésit, az akkor még miniszter Navracsics Tibor vagy valaki más, az most már mindegy is, Vetési tavaly ment a KEKKH-éléről, állítólag nem önszántából, és nem jelöltette magát újra a kézisek elnökének sem. Viszont bejelentette, hogy szerinte Kocsis Máté kiváló utóda lenne.

Örök kérdés, hogy miért jó egy politikusnak, hogy elnök legyen egy sportszövetségben, akár olyanban is, amit soha nem űzött.

Néhány szempont:

  • jár az elnök úr megszólítás
  • lehet utazni Európa-, világbajnokságra, olimpiára
  • díjakat lehet átadni
  • egyre több pénz áramlik a szövetségekbe, a kézilabdába is ömlik a társasági adó, azt is el kell költeni
  • mégiscsak könnyebb így bejutott Orbán Viktorhoz

A sportszövetségek meg abban bíznak, hogy továbbra is sok pénz jön, és lesz egy elnök, aki könnyebben tud bejutni Orbán Viktorhoz.

Ami hátrány: évente egyszer végig kell ülnie egy borzasztóan unalmas küldöttgyűlést.

Vetési Iván azzal búcsúzott, időnként eltévedve a leírt szövegben, hogy a show-nak folyatódnia kell, persze az által megkezdett sikeres úton. A korábbi anyagi nyomor már a múlté, a szövetség és a nemzeti kézilabda akadémia 3,5 milliárd forintól gazdálkodhat évente. Arra a legbüszkébb, hogy a gyerekek körében robbanásszerűen nőtt a kézilabdázók száma, ez a sportba irányított társasági adónak köszönhető.

Azért nem indult újra, mert a családját nem sorolhatta a munkája mögé. De nyíltan kiállt a küldöttek előtt Kocsis Máté mellett, aki kiváló elnök lesz az "elhivatottsága, kapcsolatrendszere, a sportág iránti szeretete és alázata, valamint a programja" miatt.

kocsis_mate_keziszovetseg_2

53:1 arányban Kocsist jelölték előzetesen, az az egy Farkas Ágnes volt. A szövetség sajátos szabályainak megfelelően csak a polgármesterre lehetett szavazni. Kocsis kezdeményezte, hogy "ne legyen one man show", Farkas Ágnesről is szavazhassanak, de ezt nem támogatták a küldöttek. Pedig annyira elő volt készítve minden, hogy Farkasnak esélye sem lett volna, de végül csak egy voksolás volt, Kocsis ellen senki nem szavazott, két tartózkodás volt, a többi támogató igen.

Megválasztása után Kocsis sajnálkozott, hogy csak rá lehetett szavazni, az ő demokratikus felfogása szerint jobb, ha van ellenjelölt. Tiszteli az elnöki címre bejelentkezett Farkas Ágnest, aki mást állít, az téved.

kocsis_mate_keziszovetseg_1

Kocsis elismerte, hogy életében nem kézilabdázott, gyerekkorában vízilabdakapus volt. Így, ha arra kérik, hogy menjen ki Farkas ellen játszani a pályára, nem vállalta volna, vagy hogy dobjon gólt, azt sem. De nem erre kérték fel. Mert felkérték, ő pedig pár napig gondolkodott is.

Kocsis azt mondta, nem is arra szerződött, hogy a szakmai munkát elvégezze. Erre felkért szakembereket.

"Azt a feladatot adták, hogy a lehető legtöbb támogatást, lobbierőt adja a kézilabdának, ezt a feladatot nagy tisztelettel elvállaltam"

- mondta, nem megnevezve, kik adták a feladatot. Szerinte is nagy dolog az ember életében 34 évesen egy ekkora és ilyen sikeres szakágat vezetni, ha elveszti a bizalmat, levonja a következtetést.

Hogy Kocsis érkezése milyen változásokat hoz a kézilabdában, azt még nem tudni. Kellene például egy 45 személyes busz, derült ki a küldöttgyűlésen. Ezzel aligha lesz gond.

Ott van viszont a sportág legsikeresebb csapata, a Veszprém, ami mögött Simicska Lajos baráti köre áll. A klub vezetésében ott található Fonyó Károly, Simicska üzlettársa. És a geciszakértő oligarcha maga is rendszeresen szurkol a Veszprém VIP-páholyában. Focimeccsre nem jár. Erről viszont például nem volt szó a küldöttgyűlésen.

Az Orbán-Simicska háború most ott tart, hogy miközben a kormány, ahol tudja, szívatja a Simicska-érdekeltségeket. Közben a Közgép kiszállt a Puskás Akadémia szponzorai közül. Nagy kérdés a Veszprém sorsa. Névadó szponzor az állami kézbe került Magyar Kereskedelmi Bank. Volt rá példa tavaly ősszel, igaz fociban, hogy egy állami vállalat (történetesen az MVM) érvényes szerződése ellenére kiszállt egy klubból (Paks), aminek névadó szponzora volt, és a paksi atomerőművet a paksi csapat helyett inkább a dunaújvárosi csapatnál hirdeti. Mindezt egy olyan önkormányzati választás után, ahol nem a fideszes jelölt győzött.

Veszprémben - egy olyan választás után, ahol nem a fideszes jelölt győzött - ilyenről egyelőre nincs szó. Simicska kedvenc klubjának a költségvetését valamivel kétmilliárd alá becsülik, ennyivel már esélyes akár a Bajnokok Ligája megnyerésére is. (Tavaly és tavalyelőtt a nőknél a Győri Audi lett a BL-győztes, de idén nem jutott a négy közé, hiába rendezik Budapesten a döntőt. Az elmúlt négy évben mindig nyert valamilyen nemzetközi kupát magyar klub a nőknél, ez a sorozat idén megszakadt.) A női klubok helyett most a férfiak villognak a nemzetközi kupákban, a Veszprém mellett a Szeged is.

Válogatott szinten nagyobb a baj, Kocsis nem egy sikeres időszak után veszi át a kézilabdát.

A férfi válogatott még negyedik lett a 2012-ben a londoni olimpián, a következő évben a világbajnokságon már csak nyolcadik, az idei világbajnokságra pedig nem jutott ki. A jövő évi Európa-bajnokság az utolsó lehetősége, hogy kiharcolja az olimpiai részvételt.

A férfi válogatottat - első külföldiként - Talant Dujshebaev irányítja november óta. Elődje Mocsai Lajos volt, a Testnevelési Egyetem nemrég kinevezett rektora, akit most tiszteletbeli elnöknek kért fel Kocsis Máté.

kocsis_mate_mocsai_keziszovetseg

A női válogatott 1996-ban és 2005 között a világversenyeken számos érmet nyert, aztán egyre gyengébb eredményeket ért el. 2012-ben meglepetésre még összejött egy ezüst az Európa-bajnokságon, de a 2011-es világbajnokságra és a 2012-es olimpiára ki sem jutott a csapat. A legutóbbi világbajnokságon 8. lett a válogatott, a hazai rendezésű Európa-bajnokságon pedig hatodik. A szövetségi kapitány Németh András.

Kocsis Mátét négy évre választották meg, a többi posztra is az ő jelöltjei kerültek. Így szakmabeliek, egykori sportolók mellett elnökségi tag lett Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.