Kedden egy kicsit megváltozik a világ

A Google megváltoztatja keresési algoritmusát az okostelefonokon. Hogy pontosan mi változik majd, azt kedden jelentik be, de az már most valószínű, hogy a telefonokon indított kereséseknél olyan weboldalakat rak majd az új algoritmus a találati lista tetejére, amiknek a Google megfelelőnek találja a mobilbarát nézetét. Aminek nem, tehát azok az oldalak, amik széttöredeznek, oldalra kilógnak a képből vagy más miatt kezelhetetlenek mobilról, azok lentebb kerülnek majd a listán.

Ez így, leírva nem tűnik olyan nagyon gyökeres változásnak, de nagyon is az: több gazdasági szektor is teljesen átalakulhat a változtatás miatt. A Google keresője ugyanis abszolút világelső, így az, hogy milyen oldalt hányadik helyen ad ki vagy hogy miket temet el, gyökeresen befolyásolja, hogy az emberek hol és mire költik a pénzüket, vagy hogy honnan tájékozódnak.

A Google kereső számítógépes algoritmusa nem változik, de az okostelefonokon bevezetendő újítás is elég nagy horderejű önmagában. Míg x dologra rákeresve most A weboldalt dobja ki első helyen a kereső, ha A weboldal mobilnézete a Google szerint szar, akkor ezentúl okostelefonos keresésekkor B oldalt teszi majd előre, mert azt jobb mobilról böngészni. Mobilról szoktunk például hozzánk közel eső éttermeket keresni, vagy árakat összehasonlítani a boltban. Ezek a találati listák most megváltoznak.

Felhasználói élmény tekintetében ez minden bizonnyal javulást hoz majd, abból a szempontból pedig jól is elsülhet, hogy a túlélni akaró weboldalakat mobilbarátabb megoldások kidolgozására ösztönzi majd a cég lépése. Szakértők szerint ez leginkább a kisebb vállalkozásoknak jelent majd lépéskényszert, hiszen a nagyobb cégeknek általában már most is megfelelő mobilnézetű weboldalaik vannak. (AP)